Nieuw obstakel voor 4G in Brussel

De versoepeling van de stralingsnormen door de Brusselse regering wordt nu toch anders uitgewerkt. Daardoor doet 4G voor Brussel weer een stap achteruit.

De versoepeling van de stralingsnormen door de Brusselse regering wordt nu toch anders uitgewerkt. Daardoor doet 4G voor Brussel weer een stap achteruit.

Deze zomer wist de Brusselse regering te zeggen dat het voortaan de straling per technologie (2G, 3G of 4G) zou meten, daar bovenop komen er extra antennesites. Dat was voor de operatoren niet de gedroomde oplossing, maar het zou wel 4G toelaten in de hoofdstad.

Dat lijkt vandaag een stuk onzekerder. Volgens De Tijd, dat de tekst van Brussels Minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck kon inkijken, wil de minister nu elke operator afzonderlijk meten, maar met alle netwerktechnologiën opgeteld. Wel wordt de norm daarbij opgetrokken tot zes volt per meter. De wijziging zou er om juridische en technische redenen komen.

De aangepaste plannen hebben impact op de ambities van de operatoren. Aan De Tijd zeggen Mobistar en Base dat ze hierdoor geen 4G kunnen uitrollen. Belgacom heeft meer antennes waardoor deze operator minder problemen verwacht.

Vandaag bieden Belgacom en Base in ons land 4G aan. Daarbij komen de grote steden eerst aan bod, maar Brussel blijft voorlopig achter omwille van de strengere stralingsnormen. Mobistar laat vanaf eind dit jaar consumenten testen om begin 2014 echt zijn supersnel mobiel netwerk uit te rollen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content