‘Nieuw roamingplan: elk jaar 50 belminuten, 50 sms’jes en 100 MB data aan binnenlands tarief in ander EU-land’

© iStock

Het Duitse blad Bild meldt dat er een compromis op tafel ligt om burgers elk jaar 50 minuten in een andere EU-lidstaat te laten bellen aan binnenlands tarief, samen met 50 sms’en en 100 MB data. Buiten dat pakket zouden wel nog roamingtarieven aangerekend kunnen worden.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de roamingtarieven, de extra kosten om in het buitenland te bellen, vanaf volgend jaar binnen de Europese Unie volledig verdwenen zouden zijn. De laatste jaren waren de maximumtarieven al stelselmatig afgebouwd.

Maar begin maart kwamen de lidstaten overeen om het afschaffen van de roamingtarieven minstens tot 2018 uit te stellen. Dat was zeer tegen de zin van het Europees parlement, dat de tarieven liefst eind dit jaar al weg wilde.

Bild schrijft, op basis van een gelekt vertrouwelijk document van eind april, dat de lidstaten aan een compromis werken, waarbij een beperkt verbruik – 50 minuten bellen, 50 sms’jes en 100 MB data – in een andere EU-staat aan binnenlands tarief zou worden aangerekend.

Buiten dat pakket zouden wel nog roamingtarieven aangerekend kunnen worden. Momenteel mogen die zonder btw niet hoger liggen dan 19 eurocent per minuut voor een uitgaande oproep, 5 eurocent voor een binnenkomende oproep, 6 cent per verzonden sms en 20 per megabyte data.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content