Nieuw-Zeeland breidt cyberpolitie uit om gewelddadige video’s te censureren

Jacinda Ardern

Nieuw-Zeeland krijgt een apart team dat gewelddadige filmpjes en berichten moet vinden en verwijderen, en waar nodig de mensen erachter moet opsporen en vervolgen. Dat heeft premier Jacinda Ardern gezegd op een persconferentie.

Nieuw-Zeeland maakt 17 miljoen euro vrij om de komende vier jaar de strijd tegen online extremisme op te voeren. De afdeling Censorship Compliance van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt uitgebreid van 13 naar 17 voltijdse werknemers. De dienst, die totnogtoe enkel bedoeld was om filmpjes van kindermisbruik op te sporen, zal voortaan ook gewelddadige video’s censureren. “Dat gaat net zoals we nu kindermisbruik bestrijden, door samen te werken met hosts en providers om schadelijk materiaal te vinden en te deleten”, zegt premier Jacinda Ardern.

In maart richtte een blanke terrorist een bloedbad aan in twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. Hij schoot 51 moslims dood tijdens het gebed. Hij zond de beelden live uit op Facebook en de filmpjes werden daarna veel gedeeld op Twitter, YouTube, WhatsApp en Instagram.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content