Nieuwe 60GHz-standaard haalt snelheden tot 7 Gbit/s

De IEEE publiceerde deze week de nieuwe 802.11ad-standaard voor draadloze netwerkcommunicatie. In de licentievrije 60GHz haalt die over weliswaar korte afstand doorvoersnelheden tot 7 Gbit/s.

De IEEE publiceerde deze week de nieuwe 802.11ad-standaard voor draadloze netwerkcommunicatie. In de licentievrije 60GHz haalt die over weliswaar korte afstand doorvoersnelheden tot 7 Gbit/s.


IEEE 802.11ad is een voortzetting van de 802.11ac-standaard, die gigabitsnelheden mogelijk maakt in de licentievrije 2,4GHz- en 5GHz-frequentiebanden. De nieuwe draadloze netwerkstandaard werkt echter in de tot nu toe weinig gebruikte, maar eveneens licentievrije 60GHz-frequentieband. De door de IEEE gepubliceerde standaard is grotendeels identiek aan het bestanaade voorstel van de WiGig Alliance. Bestaande WiGig-apparatuur is er compatibel mee.


De WiGig Alliance kondigde deze week overigens aan te zullen samensmelten me de Wi-Fi Alliance, waardoor IEEE 802.11ad gewoon de volgende wordt in het rijtje van het ondertussen uitgebreide rijtje Wi-Fi-substandaarden. Naast de bestaande 2,4GHz- en 5GHz-frequentiebanden zal Wi-Fi voortaan dus ook functioneren in de 60GHz-frequentieband. IEEE 802.11ad is geen vervanging voor IEEE 802.11ac, maar eerder een aanvulling die niet alleen gebruikt kan worden voor draadloos netwerkverkeer, maar ook voor draadloze verbindingen tussen apparatuur. Het kan dus dienen als alternatief voor usb-, pci-, hdmi- en DisplayPort-technologie. WiGig heeft trouwens Protocol Adaption Layers (PALs) gepubliceerd voor al deze technologieën. Draadloze alternatieven voor deze kabelstandaarden die voldoen aan IEEE 802.11ad zullen naar verwachting nog dit jaar op de markt verschijnen.


In september 2012 demonstreerde Intel op zijn Developer Forum in San Francisco al een WiGig-compatibel wireless dock. Daarin kan alle apparatuur – van laptop tot beeldscherm en externe opslag – door middel van een draadloze WiGig connectie (tot 7 Gbit/s) onderling worden verbonden. Op de CES in Las Vergas demonstreerde Qualcomm en Wilocity een tri-band Wi-Fi add-inkaart voor laptops. Dankzij deze kaart kan een laptop tegelijk een gigabit Wi-Fi-netwerkverbinding en een WiGig-compatibele dockverbinding maken. De kaart werd gedemonstreerd met een Dell Latitude 6430u Ultrabook en is binnenkort commercieel verkrijgbaar. Momenteel bestaan er wel nog geen tri-band routers en access points. Die worden later op het jaar verwacht. Twee WiGig-apparaten kunnen in afwachting wel al een 7 Gbit/s peer-to-peerverbinding maken.


De integratie van WiGig als Wi-Fi-substandaard is mogelijk slecht nieuws voor alternatieve draadloze verbindingstechnologieën zoals WirelessHD en Wireless USB, die vaak maar door een handvol bedrijven gesteund worden. Sommige van die alternatieven gebruiken overigens dezelfde frequentieband als WiGig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content