Nieuwe Bluetooth-standaard speelt in op Internet of Things

. © .

Met nieuwe specificaties moet Bluetooth 4.2 er voor zorgen dat je minder wordt gevolgd en dat kleine toestellen en sensoren mee het internet op kunnen.

De Bluetooth-standaard wordt met de regelmaat van de klok gemoderniseerd en uitgebreid. Met deze versie krijgen we onder meer extra privacy. Zo kan je smartphone (of ander toestel) enkel nog worden gevolgd door vertrouwde sensoren. Vandaag gebeurt dat automatisch met elke sensor zodra je in de buurt bent. Door de Bluetooth-chip minder zo vaak aan te spreken wordt er ook stroom bespaard.

Bluetooth 4.2 doet dat op twee manieren. Zo maakt het een whitelist van sensoren die je toestel mogen volgen, bv wanneer je een bepaalde app hebt geinstalleerd. Maar ook door constant van MAC-adres te wisselen, dat is het uniek identificatienummer van elk internettoestel.

Voor Internet of Things laat Bluetooth 4.2 toe dat er op een stroomzuinige manier verbinding wordt gemaakt met een IPv6-netwerk. Dat wil zeggen dat een toestel met de nieuwe chip verbinding kan maken met het internet, hetzij wel via een gateway device. Ook de data-overdracht wordt 2,5 keer sneller met tien keer meer packet capacity ten opzichte van een vorige versie.

Tegenover Eetimes zegt Mark Powell, hoofd van de Bluetooth Special Interest Group, dat het team achter de connectiestandaard nu nadenkt over Bluetooth mesh-netwerken en het verbeteren van de afstand die nodig is om te verbinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content