Nieuwe Britse regering wil elektronische identiteitskaart schrappen

De Britten hebben het van oudsher moeilijk met een identiteitsbewijs.

De Britten hebben het van oudsher moeilijk met een identiteitsbewijs. Voor veel Britten betekende het dus een grote schok toen de vorige regering besliste om meteen een elektronische identiteitskaart in te voeren. Daar ging flink wat beroering en debat aan vooraf.

Een van de hevigste tegenstanders van het project, Nick Clegg, is in deze regering vice eerste minister. Hij wil nu binnen de honderd dagen het acht jaar oude plan voor de identiteitskaart schrappen. De vorige Labour regering heeft maar liefst 257 miljoen pond uitgegeven om het project voor te bereiden. Volgens Nick Clegg zou het stopzetten van het project de overheid over volgende tien jaar maar liefst 1 miljard pond doen uitsparen. Wat het opzeggen van de contracten met onder meer IBM, Thales en CSC zal kosten, wilde men echter niet meedelen. Eerder werd gezegd dat het schrappen van deze contracten de Britse staat zo’n 40 miljoen pond zou kosten.

Nick Clegg gaat zelfs nog een stap verder: hij wil ook het nationaal identiteitsregister, de tweede generatie biometrische paspoorten en onder meer de DNA database schrappen. Zijn conclusie bij het bekend maken van deze plannen luidde: ‘deze regering gaat onze politiek veranderen zodat de staat minder veel minder controle heeft over u, en u veel meer controle heeft over de staat.’

Bron: the Times

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content