Nieuwe ceo voor Asml

Eric Meurice stopt als ceo van ASML. Zijn opvolger komt van binnen het bedrijf

Peter Wennink, de huidige financieel directeur van Asml, gaat het bedrijf leiden vanaf 1 juli. Dat maakt het bedrijf bekend bij de voorstelling van de resultaten van het eerste kwartaal.

Wennink volgt daarmee Eric Meurice op. Hij was ceo sinds oktober 2004, maar eind maart 2014 loopt zijn contract af. Wel blijft de huidige topman tot dan actief als voorzitter van het bedrijf.

Ook een andere topfunctie binnen het bedrijf wordt anders ingevuld vanaf 1 juli. Zo zal Martin van den Brink vanaf dan president en cto worden. Voor de functie van financieel directeur, momenteel nog ingevuld door Wennink, wordt een opvolger gezocht.

Op financieel vlak zet Asml in zijn eerste kwartaal een omzet van 892 miljoen euro neer, dat is minder dan de 1,02 miljard euro van dezelfde periode vorig jaar, maar wel meer dan wat het bedrijf zelf had verwacht. Ook de nettowinst ligt met 96 miljoen euro een stuk lager dan de 298 miljoen euro van twaalf maanden geleden.

De terugval ligt volgens de chipmachinefabrikant aan de krimpende pc-markt. Wel verwacht het bedrijf dat het tweede kwartaal en ook de tweede helft van dit jaar een pak beter zal lopen. Dat onder meer door de focus op 14-20 nm technologie waarmee het bedrijf zich verder toelegt op nieuwe mobiele producten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content