Nieuwe Chinese cyberaanval op Google

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Na Chinese hacks van een hele reeks Gmail-adressen …

Na Chinese hacks van een hele reeks Gmail-adressen betrekt Google ook Obama bij de kwestie.

Volgens Google hebben cybercriminelen vanuit China geprobeerd de Gmail-adressen van hoge Amerikaanse verantwoordelijken, van Chinese dissidenten, van militaire verantwoordelijken en van journalisten te hacken. Hackers probeerden achter paswoorden te komen om de inhoud van mails te kunnen inkijken en forward-instellingen te kunnen wijzigen. Volgens de Amerikaanse internetreus werd de campagne tijdig ontdekt en werd er een einde aan gemaakt.

Google heeft nu zelfs de administratie van Amerikaans president Obama op de hoogte gebracht. “We zijn zeer bezorgd (…) We nemen deze beschuldigingen zeer ernstig en onderzoeken ze”, zei minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton daarover.

“De dreiging tegen de informatie- en communicatie-infrastructuur vormt een ernstig probleem voor de economische en nationale veiligheid van de Verenigde Staten en onze partners”, vervolgde woordvoerder Jay Carney. Hij voegde daar wel meteen aan toe dat er geen reden is om aan te nemen dat ook de officiële mailsystemen van de regering gehackt zijn.

Het is niet de eerste Chinese cyberaanval gericht tegen Google. In januari 2010 was er volgens het Californische internetbedrijf al een gesofisticeerde actie – ook vanuit China – tegen meer dan dertig gereputeerde bedrijven. Dat leidde tot een lang aanslepend conflict met de Chinese regering. In maart besliste Google niet langer in te gaan op de Chinese vraag om haar sites te censureren en het in China gevestigde onderzoekscentrum naar Hongkong over te brengen. In juli meldde Google dat Peking de beheerslicentie had verlengd die in eind juni was verstreken.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content