Nieuwe databeschermingswet dwingt bedrijven tot zelfcontrole
Europa gaat de wetgeving rond het bewaren van persoonlijke gegevens moderniseren. Dat maakt het voor Europese bedrijven makkelijker, maar bestaande organisaties moeten ook opletten dat ze niet per ongeluk de wet schenden.
Het gaat om de general data protection regulation, een hoop regels die momenteel per lidstaat gelden en bepalen welke gegevens je mag bijhouden, hoe lang en wat je er mee mag doen. De bedoeling van Europa is om dat te moderniseren op Europees vlak waarbij één reeks regels voor de hele unie ontstaan. Inclusief één autoriteit die kan beslissen over geschillen voor de hele EU en boetes op Europees niveau.
Een van de dingen die op tafel ligt is de opname van het zogenaamde right to be forgotten, waarbij je zoekmachines kan vragen om bepaalde zoekresultaten niet meer te tonen. Ook mag je als burger vragen dat bedrijven gegeven van jou verwijderen als ze geen geldige reden hebben om die bij te houden.
De Europese Unie is van oordeel dat bedrijven jaarlijks samen 2,3 miljard besparen door een eengemaakte wetgeving. Toch is er ook een keerzijde, wie vandaag in regel is met de Belgische wetten, is dat misschien niet met de Europese wet zegt James Luby van BalaBit, dat zich specialiseert in log management. “De voorgestelde wetgeving heeft privacy by design. Maar veel bedrijven hebben vandaag automatisch gegenereerde data van gebruikers terwijl ze niet weten dat het om persoonlijke data gaat. Ook zij zullen meer moeten doen om die gegevens te bewaren en te beheren.”
Luby heeft het onder meer om loggegevens, bijvoorbeeld bij e-commerce. “Veel bedrijven weten niet wat ze allemaal verzamelen via hun platformen en daar moeten ze zich wel bewust van zijn binnenkort.”
Bedrijven zullen dus op lange termijn besparen, maar moeten tegen dat de wet er komt nog wel zorgen dat ze in regel komen met de gemoderniseerde wet. Al heeft u best nog even tijd. Op dit moment starten de gesprekken tussen de Europese Commissie, het Europees parlement en de lokale betrokken ministers. Vermoedelijk komt het zo begin volgend jaar tot een wet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier