Nieuwe Europese regels laten je in het buitenland dezelfde films en series streamen

Netflix-CEO Reed Hastings © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

De EU heft de grenzen voor streamingdiensten vanaf 2018 op. Hierdoor is kan je het Belgische aanbod van Netflix of Spotify straks ook in buitenland bekijken.

Wanneer je nu haar het buitenland vertrekt krijg je het lokale aanbod in bijvoorbeeld Netflix te zien, maar de Europese Unie verwijdert deze barrière per land vanaf 2018. Dat maakt het mogelijk om lokale content, zoals een Belgische serie die alleen in ons land beschikbaar is, ook in het buitenland te bekijken.

Europese digitale markt

De nieuwe regels gaan volgens de Europese Commissie gelden voor online abonnementen op filmdiensten, sportwedstrijden, e-books, games en muziekdiensten. Volgens de Commissie is het de eerste stap richting het moderniseren van de copyrightregelgeving binnen de EU en één Europese digitale markt.

Alle diensten binnen deze sectoren moeten vanaf volgend jaar de nieuwe regelgeving volgen. Gratis diensten, als tv-zenders die online hun programma’s aanbieden, mogen zelf bepalen of de content in het buitenland te bekijken is.

Roaming

Het besluit komt er nadat vorige week een voorlopig akkoord gesloten is om de roamingtarieven in de EU te verlagen. Het gaat om de prijzen die operatoren elkaar mogen aanrekenen. De afspraak moet het pad effenen voor de afschaffing van roaming deze zomer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content