Nieuwe Eyeteq-technologie verscherpt televisiebeeld voor kleurenblinden

© Eyeteq

Een nieuw ontwikkelde technologie maakt het mogelijk om details die voorheen onzichtbaar bleven op het televisiescherm ook voor mensen met kleurenblindheid zichtbaar te maken.

De technologie Eyeteq werd ontwikkeld door een team wetenschappers van de Engelse universiteit van East Anglia. Ze maakt het mogelijk voor keurenblinden om beelden op televisie te zien die ze voorheen moeilijk tot niet konden onderscheiden.

Mathematische modellen

De technologie gebruikt mathematische modellen om de kleuren van televisiebeelden aan te passen, zodat ze zichtbaar worden voor mensen met kleurenblindheid.

De bedoeling is dat de technologie als optie zal worden aangeklikt in het menu instellingen op een televisietoestel. Dit zal amper impact hebben op het beeld voor mensen zonder kleurenblindheid, wat het dus mogelijk maakt voor beide groepen om naar hetzelfde scherm te kijken.

Rood en groen

Kleurenblindheid treft 4 tot 5 procent van de bevolking wereldwijd. De aanleg voor kleurenblindheid is erfelijk en komt bijna uitsluitend bij jongens voor. Een op twaalf jongens worden getroffen door kleurenblindheid tegenover 1 op 250 vrouwen.

Kleurenblindheid of daltonisme betekent niet dat je geen kleuren kan zien, wel dat bepaalde kleuren moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Meestal worden rood en groen door elkaar gehaald, de meest voorkomende vorm van kleurenblindheid.

Een gratis technische demo van de nieuwe technologie is verkrijgbaar als app.

Partner Content