Nieuwe gevallen van oplichters die zich voordoen als de overheid

© iStock

Er zijn nieuwe gevallen opgedoken van oplichters die zich voordoen als een of andere overheidsdienst. Na valse facturen met de hoofding van de Vlaamse overheid, gaat het nu onder meer om een valse website, meldt de Economische Inspectie.

Maandag waarschuwde de Vlaamse ombudsman voor valse facturen, vergezeld van een brief die verwijst naar ‘De adressengids.vlaanderen‘. Vooral niet betalen, waarschuwde de ombudsman.

Woensdag meldt ook de federale overheidsdienst Economie nieuwe pogingen van oplichters die zich voordoen als overheidsdiensten. Zo kregen tal van ondernemingen een brief waarin gevraagd werd gegevens in te vullen op de – valse – website www.fodconsumentenzaken.be.

Ook de naam van de FOD Financiën wordt misbruikt. Zo kregen sommige ondernemers een uitnodiging om te adverteren in het ‘Blauwe boekje’ van de fiscus. Wie niet toehapt, trachten de oplichters te overhalen door te dreigen met de “zwarte lijst van de fiscus”.

Volgens de overheidsdienst Economie zijn dit soort praktijken niet nieuw. Het is ook geen toeval dat momenteel vooral ondernemingen geviseerd worden. “In de vakantieperiode werken zij dikwijls met minder personeel of met vervangers, waardoor ze in sommige gevallen kwetsbaarder zijn”, verduidelijkt woordvoerster Chantal De Pauw.

Wie twijfelt of een overheidsdienst wel echt is, kan terecht op de website van de FOD Economie. Die bevat onder meer een lijst van twijfelachtige reclameronselaars. Een overheidsdienst vraagt ook nooit telefonisch om geld te storten of te adverteren, luidt het nog.

De Vlaamse overheid heeft dezer dagen ook zélf aan phishing gedaan, om ambtenaren te testen op hun alertheid. Dat pakte niet echt goed uit.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content