Nieuwe hetze dwingt Twitter om eigen regels (weer) te herzien

© Sammy Slabbinck
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Na een controversiële tijdelijke ban voor een actrice die zich uitsprak tegen verkrachting, zit Twitter zich genoodzaakt zijn regels aan te passen.

Twitter heeft gereageerd op kritiek als zou het vrouwen en slachtoffers van geweld strenger viseren dan machtige mannen. Centraal in de nieuwe heisa staat actrice Rose McGowan. Zij werd vorige week even van haar Twitter-account gebannen, nadat ze zich bijzonder kritisch had uitgelaten over Harvey Weinstein. Die laatste, een van de grote bazen in Hollywood, zou al dertig jaar vrouwen lastigvallen en wordt nu door meerdere onder hen van verkrachting beticht.

Volgens Twitter heeft McGowan de regels verbroken in een van haar tweets. De ban komt vooral op kritiek te staan omdat Twitter die regels niet echt systematisch lijkt toe te passen. Zo zouden veel gebruikers geen of amper antwoord krijgen wanneer ze beledigende of ronduit dreigende tweets rapporteren. Ook de Amerikaanse president Donald Trump stuurt al eens tweets de wereld in die mogelijk tegen de regels zijn, zoals het aanzetten tot geweld. Twitter heeft al aangegeven dat het Trumps tweets beschouwt als ‘nieuwswaardig’ en ze dus niet zal verwijderen. Dat McGowan vrijwel meteen werd verbannen, wordt door velen gezien als een manier om haar het zwijgen op te leggen.

Jack Dorsey, baas van Twitter, heeft nu op het platform beloofd dat de regels nog eens worden aangepast, en dat het bedrijf ze strenger gaat toepassen. Dat zou in de volgende dagen moeten worden uitgerold.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content