Nieuwe iPad beschikbaar vanaf 23 maart

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Apple heeft de derde versie van de iPad-tabletcomputer voorgesteld. De ‘new iPad’ – zonder versienummer- of lettertoevoegingen dus -zal vanaf 23 maart beschikbaar zijn. De prijs blijft dezelfde als die van zijn voorganger. Wat de specificaties betreft, waren er weinig grote verrassingen: in de aanloop naar het lanceringsevent waren heel wat details al uitgelekt. Zoals algemeen verwacht krijgt de nieuwe iPad een retina-scherm met een resolutie van 2.048 bij 1.536 pixels. “Dat is meer dan de resolutie van hdtv”, verkondigde marketingdirecteur Phil Schiller fier. Ook spraakbesturing – een afgeslankte ‘Siri’ zeg maar – is mogelijk.

Apple heeft de derde versie van de iPad-tabletcomputer voorgesteld. De ‘new iPad’ – zonder versienummer- of lettertoevoegingen dus -zal vanaf 23 maart beschikbaar zijn. De prijs blijft dezelfde als die van zijn voorganger.

Wat de specificaties betreft, waren er weinig grote verrassingen: in de aanloop naar het lanceringsevent waren heel wat details al uitgelekt. Zoals algemeen verwacht krijgt de nieuwe iPad een retina-scherm met een resolutie van 2.048 bij 1.536 pixels. “Dat is meer dan de resolutie van hdtv”, verkondigde marketingdirecteur Phil Schiller fier. Ook spraakbesturing – een afgeslankte ‘Siri’ zeg maar – is mogelijk.

Daarnaast is ook een betere iSight-camera ingebouwd (5 megapixel en hd-videorecording) en zit er een A5X quad processor onder de motorkap. Tijdens de keynote werden overigens uitgebreid demo’s getoond die onder meer de grafische rekenkracht moeten illustreren. Het uiterlijk en de afmetingen blijven nagenoeg dezelfde. De ‘new iPad’ wordt wel iets zwaarder en dikker: 0,6 mm om precies te zijn.

4G LTE-ondersteuning

Voor het eerst gaat Apple ook een 4G-versie met LTE-ondersteuning uitbrengen. Daarmee kun je aan een theoretische snelheid van 21 Mbps surfen via hspa+ en zelfs maximaal 73 Mbps in het geval van LTE. In de Verenigde Staten partnert Apple voor LTE met Verizon, Rogers, Bell, Telus en AT&T. In België is er zoals bekend nog geen commercieel LTE-netwerk. Met een 4G-versie zou de batterijduur maar met een uurtje terugvallen: 9 uur in plaats van 10 uur.

In de Verenigde Staten is de nieuwe iPad beschikbaar vanaf 16 maart. Een week later komen een hele reeks Europese landen aan de beurt, waaronder ook België. Aan de prijs wordt niet geraakt: vanaf 499 euro dus. Voor een 4G-versie zul je minstens 629 dollar moeten ophoesten. De oude iPad 2 blijft overigens nog een tijdje beschikbaar en wordt voortaan voor 399 euro verkocht. (16 GB met wifi)

‘Apple leidt de weg’

Een glunderende Apple-ceo Tim Cook kwam overigens ook vertellen dat in het laatste kwartaal van 2011 Apple maar liefst 15,4 miljoen iPads verkocht heeft. Dat is meer dan eender welke andere pc-leverancier pc’s verkocht in dat zelfde kwartaal. Op een slide was te zien hoe HP afklokte op 15,1 miljoen pc’s en Lenovo op 13 miljoen. “De pc is niet meer in het middelpunt van de digitale wereld. Apple leidt voortaan de weg”, aldus nog Tim Cook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content