Nieuwe isolatie veroorzaakt problemen met gsm-bereik

Een doorgedreven isolatie met veel metaal zorgt in veel nieuwbouwwoningen voor een slecht gsm-bereik, vooral in gebieden waar een mobiele operator weinig dekking heeft.

Een doorgedreven isolatie met veel metaal zorgt in veel nieuwbouwwoningen voor een slecht gsm-bereik, vooral in gebieden waar een mobiele operator weinig dekking heeft. Door strenge isolatienormen en een toenemend gebruik van isolatieplaten met aluminiumfolie komt dit probleem steeds vaker voor. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

“De straling van een gsm wordt gehinderd door de aanwezigheid van metaal. Het probleem zit dus niet in de isolatie op zich, maar in bijvoorbeeld de aluminiumfolie die in die isolatie gebruikt wordt”, zegt Joseph Wout, lid van de Wireless and Cabels-onderzoeksgroep van de UGent. Niet enkel muren, maar ook gecoate ruiten die voorzien zijn van extra bescherming tegen de zon, kunnen de straling van een gsm verzwakken.

Extra gsm-masten

Volgens professor Wout is het probleem het grootst in landelijke gebieden, waar er vaak minder dekking is van mobiele operatoren. “Het gaat dan om West-Vlaanderen, Limburg en de Ardennen. Extra gsm-masten zouden een oplossing bieden, maar zo simpel is het meestal niet.

Voor het plaatsen van een mast is een bouwvergunning nodig en moet rekening gehouden worden met bijvoorbeeld gezondheidskwesties.”

Kooi van Faraday

Pieter Mertens, verantwoordelijke bij de firma Isolatiehal in Hasselt, denkt dat in de toekomst mensen vaker geconfronteerd worden met een slecht gsm-bereik. “Onze huizen zijn echte bunkers aan het worden”, zegt hij. “Door al het metaal dat gebruikt wordt, bouwen we eigenlijk een kooi van Faraday.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content