Nieuwe klacht tegen Facebook bij Belgische privacycommissie

© BELGA

De Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems blijft zijn strijd tegen Facebook onverdroten voortzetten. Nu heeft hij de Ierse, Belgische en Duitse privacycommissies gevraagd om de gegevenstransfers van Facebook naar de Verenigde Staten te onderzoeken en op te schorten. Dat heeft hij woensdag aangekondigd.

Schrems voert al enige tijd een verbeten strijd uit met de sociale netwerksite, waar hij zelf lid van is. De Oostenrijker vindt dat Facebook de Europese privacywetgeving niet respecteert en verwijst daarbij steevast naar de steun van de netwerksite aan het Amerikaanse spionageprogramma Prism.

In oktober gaf het Europese Hof van Justitie Schrems gelijk. Het Hof in Luxemburg verklaarde de zogenaamde Safe Harbour-regeling ongeldig. Dat systeem regelde sinds 2000 hoe bedrijven in Europa en de VS moesten omgaan met de trans-Atlantische overdracht van persoonsgegevens. Europa tracht nu in sneltempo een nieuw privacy-akkoord te bereiken met de Amerikanen.

Maar Schrems wil het arrest snel in de praktijk omgezet zien en vraagt de drie nationale privacywaakhonden daarom om het EU-arrest af te dwingen. De Belgische privacycommissie is er één van omdat Facebook in Brussel een Europees lobbykantoor heeft. De Europese zetel van de Amerikaanse netwerksite bevindt zich in Ierland. De klacht bij de Duitse waakhond is gericht op een Facebook-kantoor in Duitsland.

Schrems benadrukt dat Facebook-gebruikers zich geen zorgen moeten maken dat hun scherm op zwart gaat. “Alle klachten suggereren een redelijke implementatieperiode, om de betrokken bedrijven de kans te geven de nodige technische en organisatorische stappen te zetten om aan het EU-arrest te voldoen.” Facebook kan bijvoorbeeld de gegevens naar Europa verhuizen of data in de VS versleutelen. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content