Nieuwe Linux voor ‘niet-intelligente’ hardware

Een Indische student wil een Linux-randje aan elke ondersteuning voor mobiele of randapparatuur.

Een Indische student wil een Linux-randje aan elke ondersteuning voor mobiele of randapparatuur.

LinuXp, zo heet de nieuwe mobiele Linux-kernel, die op elk type apparatuur (harde schijf, usb-stick, gsm, …) kan opgeslagen en beheerd worden. De Indiase ingenieursstudent Niket Chandrashekar (20) heeft het besturingssysteem uitgewerkt en ontwikkeld op basis van open source tools en Wine (Wine Is Not an Emulator), een applicatie die op elk besturingssysteem van het Unix-type programma’s kan uitvoeren die geschreven zijn voor Windows.

LinuXp is zo opgevat dat het Windows XP, Vista en 7 kan ondersteunen. Het richt zich in het bijzonder op het beheer van randapparatuur en daarmee gelinkte taken, zoals de installatie van drivers, herstel van verloren bestanden, bescherming van bestanden (blokkering, maskering), … Bestanden die gecreëerd zijn op mobiele apparatuur (mobiele opslag, gsm’s, pda’s, …) kunnen zonder herformattering gerecupereerd worden op andere systemen.

Omdat het besturingssysteem draait op mobiele hardware, maakt het autonoom werken mogelijk. “De software kan taken uitvoeren van een besturingsysteem als de hardware er niet mee is uitgerust maar wel belangrijke bestanden bevat”, legt Chandrashekar uit. “De software kan in z’n geheel opgeslagen worden op draagbare opslagmedia zonder aanpassing in het format of design. Zo je kan alles herstellen op een pc, zonder je zorgen te hoeven maken over formattering.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content