Nieuwe maatregelen Facebook tegen milities en verkiezingsmanipulatie VS

Een aanhangster van de QAnon-beweging. © Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Facebook verbiedt advertenties van extreemrechtse milities in de VS. Ook advertenties die beweren dat stemfraude wijdverbreid is, mogen niet meer.

Facebook heeft, een maand voor de presidentsverkiezingen in de VS, nieuwe regels voor advertenties aangekondigd. Advertenties voor milities zoals de Proud Boys en advertenties van de extreemrechtse complotdenkersgroep Qanon, worden verboden. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC. De advertentieverboden zijn de recentste stap in een campagne tegen misinformatie rond de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Facebook verwijderde in augustus al honderden groepsaccounts die gelieerd zijn aan Qanon, een los verband van ultrarechtse complotdenkers die geloven dat de wereld wordt gerund door een kring van satanisten die het op president Donald Trump hebben voorzien en ondertussen een pedofielennetwerk onderhouden.

Qanon-gerelateerde content zal ook naar beneden worden gehaald in de nieuwsfeed van gebruikers, kondigde Facebook aan. Omdat aanhangers van de theorie vaak communiceren onder het mom van kindveiligheid om meer mensen aan te trekken, gaat Facebook gebruikers die dergelijke zoektermen invoeren, voortaan doorgeleiden naar geloofwaardige bronnen omtrent kindveiligheid.

Facebook heeft op dezelfde dag ook aangekondigd dat het advertenties verbiedt waarin wordt beweerd dat stemfraude wijdverbreid is, waarin de geldigheid van de uitslag van de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt betwist, of waarin een wijze van stemmen wordt betwist. Het verbod gaat per direct in en geldt voor de socialemediaplatforms Facebook en Instagram.

Het bedrijf ligt onder vuur sinds bekend werd dat het bij de vorige verkiezingen in 2016 advertenties toestond waarmee kiezers werden gemanipuleerd. Facebook kondigde de nieuwe maatregelen aan in een blogbericht.

Beide maatregelen komen er een dag het erg chaotische debat tussen president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden. De president greep dat debat aan om zijn ongefundeerde beweringen te herhalen dat er met de verkiezingen wordt gesjoemeld. In hetzelfde debat weigerde hij ook afstand te nemen van extreemrechtse gewapende milities. Facebook zag daarop een “toename” in content die gerelateerd is aan de neofascistische club, die door de burgerrechtenorganisatie Southern Poverty Law Center (SPLC) als haatgroepering is geclassificeerd.

Extreemrechtse milities zijn herhaaldelijk verantwoordelijk geweest voor geweld tegen Black Lives Matter-demonstranten, die sinds de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd in mei door het hele land de straat opgaan om te demonstreren tegen racisme en buitensporig politiegeweld. Ook probeerden militieleden afgelopen maanden meermaals politici te intimideren door in en rond overheidsgebouwen zwaarbewapend te demonstreren tegen coronamaatregelen, zoals in mei gebeurde bij het parlementsgebouw van de staat Michigan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content