Nieuwe NSA-wet bevat al achterpoortje: “Massale dataverzameling blijft mogelijk”

Een nieuwe wet moet de spionageactiviteiten van de NSA aan banden leggen. Maar volgens privacy-activisten is die wet op het laatste moment zo aangepast dat de inlichtingendienst op grote schaal gegevens kan blijven verzamelen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een nieuwe wet goedgekeurd die de afluisterpraktijken van de NSA aan banden moet leggen. Het voorstel verbiedt om massaal internet- en telefoongegevens te verzamelen van Amerikaanse burgers. Alleen: volgens deskundigen is de wet op het laatste moment zo aangepast dat er weer achterpoortjes zijn.

Het wetsvoorstel – dat met 303 tegenover 120 stemmen goedgekeurd werd in het Huis van Afgevaardigden – kwam er als reactie op de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Hij bracht aan het licht dat de NSA op enorme schaal internet- en telefoongegevens bijhield van gewone burgers.

De nieuwe wet moet daar iets aan veranderen en verbiedt de “bulk collection” van telefoon- en internetgegevens. De NSA mag met andere woorden niet langer zomaar de gegevens van alle Amerikanen bijhouden, maar enkel nog gericht zoeken op specifieke termen.

Achterpoortje
Maar privacy-activisten en verschillende Democratische politici kanten zich tegen de veranderingen die op het laatste moment nog zijn aangebracht aan het wetsvoorstel.

Zo beperkten eerdere versies van het voorstel de mogelijke zoektermen van de NSA tot “een unieke persoon, account of entiteit”, terwijl de uiteindelijke versie het heeft over zoekopdrachten “zoals een persoon, account, entiteit, adres of toestel”.

Volgens de critici zet het wegvallen van het woord “uniek” en het toevoegen van het woord “zoals” de deur open voor een zeer brede interpretatie, en kan de inlichtingendienst in principe op grote schaal gegevens blijven verzamelen.

Stap in goede richting

De initiatiefnemers van het voorstel, Congresleden uit beide partijen, geven toe dat de wetgeving niet perfect is, maar zijn blij met de goedkeuring. “De stemming in het Huis van Afgevaardigden is de eerste significante beperking van overheidstoezicht sinds 1978”, zeggen ze in een verklaring. “Het is geen perfecte wet, maar de USA Freedom Act is een belangrijke stap in de goede richting.”

De critici van het wetsvoorstel verleggen nu hun focus naar de Senaat, die het wetsvoorstel nog moet goedkeuren. Ze zullen er proberen de omschrijving van de zoektermen opnieuw strikter te maken. (IPS/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content