Nieuwe ontdekking: geavanceerde spyware ‘Regin’ verzamelt al jaren data in België

© Thinkstock

Er is een spywareprogramma ontdekt waarmee al sinds 2008 landen als België bespioneerd zouden worden, aldus Symantec. De software genaamd ‘Regin’ kan stiekem screenshots maken, de controle over muis en cursor overnemen, wachtwoorden stelen en het internetverkeer in de gaten houden.

Met pas ontdekte geavanceerde spionagesoftware ‘Regin’ worden al sinds 2008 gegevens verzameld uit verschillende landen, waaronder België. Dat meldt het Amerikaanse computerbeveiligingsbedrijf Symantec. De technische complexiteit van de spyware wijst erop dat wellicht de inlichtingendienst van een staat betrokken was bij de ontwikkeling van de software.

Volgens Symantec werd het virus vastgesteld in een tiental landen. In de eerste plaats in Rusland en Saoedi-Arabië, die elk goed zijn voor zowat een kwart van de infecties. De andere getroffen landen zijn Mexico, Ierland, India, Afghanistan, Iran, België, Oostenrijk en Pakistan.

‘Programma verzamelt enkel data

De spyware, ‘Regin’ genaamd, is een Trojaans paard, dat toeliet om de uitgekozen doelwitten jarenlang in alle discretie in het oog te houden. Het is niet geprogrammeerd om computers te saboteren, maar is enkel gericht op het verzamelen van data, zo klinkt het nog.

Het programma is in staat om stiekem screenshots te maken, de controle over de muis en de cursor over te nemen, paswoorden te stelen, het internetverkeer in de gaten te houden en verwijderde bestanden te herstellen.

Complex

‘Regin’ is zo complex dat de ontwikkeling ervan maanden, zo niet jaren in beslag heeft genomen. Er moet ook een grote financiële investering mee gemoeid zijn. ‘Dat wijst erop dat een land daarvoor verantwoordelijk is’, aldus Symantec.

Er werden zowel bedrijven als overheidsorganisaties en onderzoeksinstellingen geviseerd door het virus. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content