Nieuwe Raspberry Pi krijgt wifi en bluetooth

Raspberry Pi 3 Model B © .

De spotgoedkope minicomputer wordt een pak sneller en krijgt voor het eerst draadloos internet. De prijs blijft gelijk.

De Raspberry Pi bestaat intussen vier jaar. De goedkope computer is niet groter dan je handpalm, bestaat uit een paar basisaansluitingen (USB, micro-USB, ethernet, HDMI) en is mede door het prijskaartje van 35 dollar ideaal voor hobbyprojecten of om te leren programmeren.

De Raspberry Pi 3 Model B is doorgaans de helft sneller dan versie 2 die een jaar geleden verscheen. Ook zou het toestel beter kunnen omgaan met surfen en kantoortaken waardoor hij beter geschikt is als goedkope thuiscomputer.

De processor zelf is voortaan een 1.2GHz 64-bit quad-core ARM Cortex-A53 . Ook is er een wifi chip (802.11n) aan boord en bluetooth 4.1. Dat terwijl de prijs op 35 dollar blijft. Andere nieuwigheden zijn onder meer de mogelijkheid op vanop een usb-drive op te starten (wat vroeger enkel ging vanaf een SD-kaart), of om vanaf het netwerk op te starten zonder nood aan boot-data op de SD-kaart.

Model A volgt

De makers van de minicomputer benadrukken dat oudere Raspberri Pi modellen te koop blijven, maar de productie blijft afhankelijk van de vraag. Ook komt er binnen enkele weken een Raspberri Pi 3 Compute model. Dat is een zeer dunne versie van de minicomputer, onder meer om te verwerken in eigen toestellen. Later komt er ook een Model A uit, wat doorgaans een (nog) goedkopere versie is dan Model B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content