Nieuwe reeks I-scans voor steden en gemeenten

Een paar jaar geleden startte de Hogeschool Gent, samen met VVSG, Corve en V-ICT-OR, met het I-scanproject.

Een paar jaar geleden startte de Hogeschool Gent, samen met VVSG, Corve en V-ICT-OR, met het I-scanproject.

De achterliggende reden was en is dat veel steden en gemeenten het moeilijk hebben om te bepalen waar ze naartoe willen met hun beleid op het vlak van ICT en e-government. Gedurende een interactieve sessie van ongeveer één dag brengen de onderzoekers van de Hogeschool Gent de relatie tussen ICT en de organisatie van een stad of gemeente in kaart.

“Het instrument laat medewerkers op een interactieve manier kritisch nadenken over hoe ICT de organisatieontwikkeling beïnvloedt en, omgekeerd, hoe organisatiekenmerken de ontwikkeling van ICT en e-government ondersteunen of tegenwerken”, aldus de initiatiefnemers. “Met andere woorden: de I-scan geeft een beter inzicht in hoe de organisatie omgaat met veranderingen door en met ICT. Zo kunnen lokale besturen betere prioriteiten vastleggen voor hun ICT-beleid en meer doordacht en doelgericht inspelen op ontwikkelingen die op de organisatie afkomen.”

In een eerste fase werd er een I-scan gemaakt van zo’n dertig Vlaamse steden en gemeenten. Dit resulteerde in de publicatie ‘e-Government: nieuwe kans of nieuw probleem’. Omdat er veel meer lokale besturen geïnteresseerd waren in zo’n doorlichting, wordt er nu een nieuwe reeks I-scans opgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content