Nieuwe rockband bespeelt enkel 3D-geprinte instrumenten

© ODD Guitars
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Een Nieuw-Zeelandse band genaamd ‘The 3D-printed Band’ treedt begin december voor het eerst op in Frankfurt met uitsluitend 3D-geprinte instrumenten.

Dat 3D-printing stilaan zijn weg vindt naar de muziekindustrie, bleek zopas nog toen Bloc Party-frontman Kele Okereke een 3D-geprinte vinyluitgave aankondigde. Nu is er in Nieuw-Zeeland ook een rockband opgestaan die muziek maakt met uitsluitend 3D-geprinte instrumenten. ‘The 3D-printed Band’ geeft tussen 3 en 6 december haar eerste concert op de Euromold-designbeurs in Frankfurt.

De instrumenten – allerlei soorten gitaren, een keyboard en een drumstel – zijn van de hand van de Nieuw-Zeelander Olaf Diegel, een vormgever en professor technologie aan de Nieuw-Zeelandse Massey-universiteit.

Diegel is al sinds 2011 in de weer met de creatie van zijn ‘ODD-gitaren’, die hij op maat maakt en verkoopt. De onderdelen hiervan worden in 3D afgedrukt met behulp van de SLS-techniek (Selective laser sintering, een techniek waarbij poeder met een laser laag per laag gesmolten wordt tot een vaste materie). In zijn gitarengamma zit zelfs een gitaar met een bewegend raderwerk.

Naast zijn ODD-gitaren, heeft Diegel nu dus ook een keyboard en een drumstel ontworpen. Het gaat om een Sonor Smart Force-drumkit en een Yamaha P35-keyboard, waar hij een speciaal 3D-geprint chassis voor maakte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content