Nieuwe ronde smartwatch van Samsung compatibel met meeste Android-smartphones

© Samsung Gear S2
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De nieuwe Gear S2 smartwatch van Samsung ziet er met zijn ronde ontwerp niet alleen helemaal anders uit dan de slimme horloges die de fabrikant eerder al in de markt zette, voor het eerst is het hebbeding ook compatibel met de meeste Android-smartphones.

Samsung experimenteert al twee jaar met slimme horloges, en kwam 18 maanden eerder dan Apple op de proppen met zijn eerste boreling in deze nieuwe categorie van toestellen. Toch is het pas nu dat de Koreanen de juiste vormfactor lijken gevonden te hebben met de Gear S2, die donderdagavond werd voorgesteld op de IFA-beurs in Berlijn.

De Gear S2 zit met zijn ronde vorm in het verlengde van de slimme horloges van LG, Huawei en Motorola, maar voegt enkele opvallende en interessante nieuwigheden toe. Zo kan je bijvoorbeeld draaien aan de ring rond de wijzerplaat om de interface te bedienen en door de apps te navigeren. Op het eerste zicht lijkt dit een welkom alternatief voor het tandwieltje/knopje aan de zijkant van de concurrerende toestellen.

Nog nieuw is dat Samsung de Gear S2 voor het eerst ook openstelt voor smartphones van andere fabrikanten. Iedereen die een Android 4.4 (of hoger) telefoon heeft met een werkgeheugen van minstens 1,56 GB kan dit horloge gebruiken. En de Koreanen maken zich sterk dat de batterij van de S2 het zeker twee dagen uitzingt, in het beste geval zelfs drie dagen. Als dat klopt, dan is dat een flinke verbetering ten opzichte van slimme horloges zoals de Apple Watch, die je dagelijks aan het infuus moet hangen.

Opgelet: anders dan bij de meeste smartwatches draait dit horloge niet op Android Wear, maar op Tizen, het door Samsung en Intel ontwikkelde besturingssysteem dat de Koreanen wat minder afhankelijk van Google moet maken. Op zich is dat uiteraard geen probleem, maar voor Android Wear zijn er intussen al vele duizenden apps beschikbaar, en dat is in het geval van Tizen wel even anders.

Volgens Samsung werken er momenteel een zeventigtal partners aan Tizen-apps voor de S2, en bij de lancering zouden er minstens een vijftigtal programmaatjes beschikbaar zijn (Yelp, Twitter, Uber, Nike+, …), maar uiteindelijk is er op dit vlak nog wel een achterstand goed te maken op Google en op Apple.

De Gear S2 ondersteunt ook Samsung Pay, het contactdoos betalingssysteem dat later op het jaar ook in Europa geïntroduceerd wordt (Samsung Pay zal wel enkel via NFC werken met dit horloge). Voorts zit het waterdichte toestelletje net als de Apple Watch volgestouwd met sensoren (accelerometer, gyroskoop, harstslagmonitor, barometer), en wordt de data die daaruit voorkomt gelinkt aan en bewerkt op het S Health platform van de fabrikant.

In eerste instantie zullen er twee verschillende versies van het horloge op de markt komen. De Gear S2 Classic (399 euro) is met zijn zwarte afwerking en bijpassend polsbandje in leder ideaal voor wie gesteld is op een meer traditioneel ontwerp. De ‘sportieve’ Gear S2 (349 euro) mikt op een publiek dat van een modern en eerder minimalistisch design houdt. Hier zijn er twee opties: een donkergrijze uitvoering met donkergrijs polsbandje en een zilverkleurige uitvoering met wit bandje.

Beide horloges zouden in november in België op de markt komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content