Nieuwe telecomwet goedgekeurd
De plenaire Kamer heeft de nieuwe telecomwet goedgekeurd.
De plenaire Kamer heeft donderdagavond de nieuwe telecomwet goedgekeurd. Daardoor wordt overstappen van operator eenvoudiger, komt er een sociaal tarief voor internet en krijgen consumenten extra bescherming. De Europese Commissie daagde ons land recent nog voor het Europees Hof omdat de omzetting van de betrokken Europese telecomregels maar bleef aanslepen.
Met de nieuwe telecomwet verdwijnt de opzegvergoeding voor wie zijn telefoon-, gsm-, internet- of televisieabonnement opzegt na zes maanden. Consumenten zullen bovendien steeds kosteloos kunnen opstappen bij iedere tariefverhoging, zelfs al gaat het slechts om een indexaanpassing. Enkele uren voor de goedkeuring van de nieuwe wet, lieten Belgacom en Telenet nog weten dat ze de opzegvergoedingen gaan schrappen en (op sommige punten) iets verder gaan dan de verplichtingen uit de nieuwe telecomwet.
Wie bij zijn of haar abonnement een gratis tablet-pc of smartphone krijgt, zal daar ook niet langer volledig voor opdraaien wanneer het contract voortijdig wordt opgezegd. Voortaan moeten de operatoren een afschrijvingstabel opstellen met een maximale duurtijd van twee jaar. Enkel het restbedrag is dan nog verschuldigd bij opzeg van het abonnement.
Voorts komt er een gratis waarschuwing wanneer de factuur van klanten een bepaald financieel plafond overschrijdt, kunnen contracten niet langer afgesloten of verlengd worden via de telefoon en moet de operator voor alle tariefplannen voortaan een duidelijke fiche met alle mogelijke informatie opmaken.
Oppositie niet overtuigd
De oppositie erkent de voordelen, maar is toch niet overtuigd. Vooral de “beknotting” van regulator BIPT zit N-VA hoog. “Die krijgt een politieke schoonmoeder”, hekelde Peter Dedecker, verwijzend naar het gebrek aan autonomie op vlak van personeel, budgetten en prioriteiten. Ook Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke hekelt de “verzwakking” van de BIPT, maar ziet vooral een gemiste kans om de telecomfactuur te laten dalen. De groenen onthielden zich bij de stemming, net als het FDF en Vlaams Belang. N-VA stemde tegen.
Bron: Belga
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier