Nieuwe usb neemt grootste ergernissen weg

De groep achter de usb-standaard is klaar om kleinere, krachtigere usb-aansluitingen te maken. Die zullen voor het eerst in beide richtingen in een laptop passen.

De groep achter de usb-standaard is klaar om kleinere, krachtigere usb-aansluitingen te maken. Die zullen voor het eerst in beide richtingen in een laptop passen. De zogenaamde usb Type-C connector is klaar om in productie te gaan en bevat enkele nieuwigheden die het gebruik makkelijker maken. Eerst en vooral krimpt de aansluiting naar die van de huidige micro-usb aansluiting (zoals bij smartphones), maar blijft de de aansluiting robuust genoeg voor pc’s.

Usb-poorten zullen voortaan tot 100W kunnen leveren. Dat maakt hen beter geschikt voor het opladen van zwaardere toestellen zoals laptops. Vandaag zien we opladen via usb vooral bij smartphones, tablets en mp3-spelers. De groep maakt zich daarbij sterk dat de nieuwe aansluiting robuust genoeg is voor grotere toestellen. Ook de snelheid gaat omhoog tot 10 Gbps door de usb 3.1 specificatie.Minder opvallend maar voor vele gebruikers misschien het belangrijkst is dat je de nieuwe usb-aansluiting ook omgekeerd kan aansluiten. Vandaag kan je een usb-stick maar op één manier in een usb–poort steken, met de nieuwe modellen maakt het niet uit welke kant naar boven steekt.

Nieuwe vormWat wel verandert is de vorm. Nieuwe usb-aansluitingen passen niet op bestaande usb- of micro usb-aansluitingen. De belangengroep achter de standaard heeft wel specificaties voor omvormingskabels waardoor nieuwe usb-toestellen nog op oude toestellen passen, of oude apparatuur op nieuwe aansluitingen.

De usb-standaard bestaat sinds 1996 en is vandaag breed ingeburgerd onder consumentenelektronica. Een van de redenen voor dat succes is dat usb 1.0-adapters nog steeds passen en compatibel zijn met usb 3.0-poorten en omgekeerd. Over de jaren heen zijn er een handvol variaties bijgekomen die dezelfde standaard hanteren maar vaak kleiner zijn of beter geschikt voor bepaalde functies. De bekendste variant is Micro-B die vandaag op de meeste smartphones de standaard is.

AfscheidZoals het er nu naar uitziet wordt de nieuwe Type-C connector de vervanger van alle voorgangers. Dat wil zeggen dat we op lange termijn afscheid zullen nemen van de klassieke aansluiting die we al bijna twintig jaar kennen. Onder meer Microsoft, HP en Intel steunen de nieuwe standaard. Al lijkt het ons niet ondenkbaar dat de eerstvolgende generaties van laptops nog steeds enkele klassieke usb-poorten zullen hebben.

Wanneer de eerste toestellen met de nieuwe standaard op de markt komen is nog niet bekend, maar het staat zo goed als vast dat we in de komende jaren kleinere, krachtigere, snellere en makkelijkere usb-aansluitingen krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content