Nieuwe versie van 35 dollar-tablet

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

In februari komt de tweede versie van de Indiase Aakash-tabletcomputer op de markt.

In februari 2012 komt de tweede versie van de Indiase Aakash-tabletcomputer op de markt. Het apparaat, dat 35 dollar moet kosten, is de opvolger van de Aakash 1 tablet-pc die onder ongeveer honderdduizend scholieren is verspreid. Het Indiase ministerie van Informatie en ict verwacht dat er de komende twee tot vier jaar tweehonderd miljoen stuks van de nieuwe Aakash-tablet op de markt terecht zullen komen. Voor een dergelijk volume zou de aankoopprijs effectief kunnen afklokken op de beloofde 35 dollar.

De prijs van de in oktober 2011 geïntroduceerde Aakash 1 schommelt nog tussen de veertig en vijftig dollar. De overheid subsidieert de tablet voor studenten.

Na kritiek op de prestaties van de eerste versie, is de Aakash 2 op verschillende punten verbeterd. Zo beschikt de Aakash 2 over een 800 MHz-microprocessor, wat de downloadsnelheid moet vergroten, en het bekijken van webvideo’s moet faciliteren.

Het werkgeheugen is verhoogd van 256 MB naar 1 GB, wat het gelijktijdig uitvoeren van meerdere taken moet mogelijk maken. Er is ook een camera toegevoegd voor web conferenties. Het apparaat draait op een Android 2.2-besturingssysteem, en wordt gemaakt door de van oorsprong Britse hardwarebouwer Datawind.

Breedbandinternet Parallel aan de ambitieuze tabletplannen investeert de Indiase overheid veertig miljoen dollar in de aanleg van breedbandinternet (National Optical Fibre Network). In 2014 moeten alle zeshonderdduizend dorpen verbonden zijn met een landelijk dekkend glasvezelnetwerk. Op sommige plaatsen zal de reikwijdte van het netwerk worden verlengd met draadloze verbindingen.

Nu heeft maar 8 procent van de Indiase bevolking toegang tot internet. 70 procent van de 1,2 miljard Indiërs woont in afgelegen gebieden. Daarvan leeft ongeveer de helft van de mensen onder de armoedegrens. Onderwijs is één van de kernpunten van de overheid.

I.s.m. Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content