Nieuwe website legt maatregelen voor ‘meer eerlijk werk’ uit aan werkgevers

© Belga

Minister van Werk Monica De Coninck en staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez hebben de website meereerlijkwerk.be voorgesteld. Die legt maatregelen rond het verminderen van de loonkost en de aanpak van oneerlijke concurrentie helder uit.

Om de loonkost voor werkgevers te verlagen en hen zo aan te moedigen mensen aan te werven, heeft de regering een aantal lastenverlagingen doorgevoerd of versterkt. Naast een algemene lastenverlaging werden de sociale zekerheidsbijdragen voor eerste aanwervingen versterkt, kwam er een sterkere lastenverlaging voor het aanwerven van laaggeschoolde jongeren en werden de sociale zekerheidsbijdragen voor ouderen en voor mentors – ervaren (vaak oudere) begeleiders op de werkvloer – verlaagd. Omdat veel werkgevers die maatregelen niet of onvoldoende kennen, staan ze nu overzichtelijk gebundeld, uitgelegd en geïllustreerd op de nieuwe website meereerlijkwerk.be.

Het tweede luik op die website lijst de maatregelen op die oneerlijke concurrentie door ongelijke loon- en arbeidsvoorwaarden aanpakken. Het gaat om maatregelen rond schijnzelfstandigheid, de hoofdelijke aansprakelijkheid voor lonen, sociale en fiscale schulden, de maatregelen voor de horecasector en de nieuwe regels rond detachering.

Met die maatregelen wil staatssecretaris Crombez bedrijven die correct werken beschermen tegen de concurrentievervalsing door malafide ondernemers, die gebruik maken van goedkope buitenlandse werkkrachten die als valse zelfstandigen werken.

De website zal meteen alle aanpassingen aan de wetgeving uitleggen. Bezoekers vinden verder links naar gespecialiseerde websites. De website zal gepromoot worden via vakbonden en werkgevers en via de sociale secretariaten. (Belga/MI)

Partner Content