Nigeria arresteert e-mailoplichter

© istock

Nigeria heeft samen met Interpol het bendehoofd opgepakt dat meer dan zestig miljoen dollar kon verduisteren via valse e-mails om betalingen te doen.

De veertigjarige crimineel staat enkel bekend als ‘Mike’ en kon samen met zijn medewerkers miljoenen dollars achterover slaan. Bij één slachtoffer liep de rekening zelfs op tot 14,4 miljoen dollar.

Nigeria is een berucht land voor e-mailoplichting. Maar het hier niet om de populaire 419 scam, waarbij een oplichter vraagt om te assisteren bij het vrijmaken van een erfenis, om je zo te overtuigen om eerst zelf geld over te dragen.

Wel speelde de bende het anders door namens leveranciers mails uit te sturen met de vraag om betalingen in orde te brengen, of door namens een ceo of hooggeplaatst iemand de rekening naar de facturatiedienst te sturen, telkens met een rekeningnummer dat de criminelen in haden hadden.

Gelijk met de arrestatie werd ook een 38-jarige kompaan ingerekend. Beiden zijn vrij op borgtocht maar de autoriteiten zeggen dat er nog zeker veertig medeplichtigen zijn die ook nog eens medewerkers hadden in China, Europa en de VS om witwaspraktijken op te zetten.

De arrestatie, die al in juni plaatsvond, gebeurde in samenwerking met Interpol en de Nigeriaanse commissie voor economische en financiele misdaden. Beide partijen werkten daarvoor onder meer samen met Trend Micro en Fortinet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content