Nikon wil Metris kopen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het Japanse Nikon, bekend van de fototoestellen, wil de Leuvense meetsystemenspecialist Metris overnemen. De raad van bestuur van Metris en ceo Bart Van Coppenolle steunen het bod.

Het Japanse Nikon, bekend van de fototoestellen, wil de Leuvense meetsystemenspecialist Metris overnemen. De raad van bestuur van Metris en ceo Bart Van Coppenolle steunen het bod.

De kogel is door de kerk: Nikon biedt 5,5 euro per aandeel. Hiermee bedraagt het bod 69 miljoen euro. Nikon zou ook voor 87 miljoen euro aan schulden overnemen. Sinds vorige week was de handel in het Metris-aandeel geschorst door de overnamegeruchten.

Nikon wil minstens 85 procent van de aandelen in handen krijgen. Nadien volgt dan, zoals de wet voorziet, een ‘uitkoopbod’. De raad van bestuur van Metris en ceo Bart Van Coppenolle steunen het bod alvast. Bovendien hebben vijf aandeelhouders, die samen ongeveer 20 procent van de aandelen van Metris vertegenwoordigen, zich geëngageerd om hun aandelen te verkopen aan Nikon.

Nikon motiveert het overnamebod met verwijzing naar de mogelijke synergievoordelen tussen beide bedrijven. Metris biedt optische driedimensionale meetsystemen en is vooral actief in de automobiel- en luchtvaartindustrie, terwijl Nikon een groot marktaandeel heeft met hoge precisie meetinstrumenten, vooral op het vlak van elektronische componenten. De combinatie van hun beider producten zal het productengamma en de klantenbasis van Nikon aanzienlijk versterken, zegt het Japanse bedrijf. Ook geografisch is er sprake van complementariteit.

Voor het openbaar bod is een periode van 4 weken gepland vanaf het moment dat de CBFA de prospectus voor het openbaar bod heeft goedgekeurd. Als het openbaar bod succesvol wordt afgerond zal Metris een dochteronderneming worden van Nikon.

In Leuven, waar Metris zijn hoofdzetel heeft, werken zo’n 70 mensen. Het bedrijf heeft ook nog vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Italië, de Verenigde Staten, Canada en China evenals een wereldwijd netwerk van verkoop- en servicekantoren in Europa, Azië en de VS. Wereldwijd stelde het bedrijf eind vorig jaar 544 personen te werk.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content