Nintendo crasht door slechte Wii-verkoop

De Wii-spelconsoles en vooral de nieuwe Wii U van Nintendo verkochten minder goed dan verwacht. Het Japanse concern zal daardoor dit boekjaar, dat afloopt op 31 maart, 1 miljard euro minder omzet boeken dan eerst voorspeld.

De Wii-spelconsoles en vooral de nieuwe Wii U van Nintendo verkochten minder goed dan verwacht. Het Japanse concern zal daardoor dit boekjaar, dat afloopt op 31 maart, 1 miljard euro minder omzet boeken dan eerst voorspeld.


Nintendo lanceerde de Wii U in november 2012. Het verwachtte tegen eind maart 2013, wanneer het boekjaar van de spellenfabrikant wordt afgesloten, 5,5 miljoen stuks van de nieuwe spelconsole te kunnen verkopen. Maar sinds de lancering zijn er wereldwijd 3,06 miljoen stuks verkocht, zo maakte Nintendo bekend. Het bedrijf stelde de verkoopverwachtingen daarom naar beneden bij en hoopt er nu 4 miljoen te kunnen verkopen tegen eind maart. Van de Wii gingen er het laatste kwartaal van 2012 3,53 miljoen eenheden over de toonbank. Van de nieuw gelanceerde Wii U verkocht Nintendo er dus minder dan van zijn voorganger. Time Magazine plaatste Nintendo’s nieuwe spelconsole nog op de tweede plaats in de top tien gadets van 2012 (na Apple’s iPhone 5).


Nintendo maakte ook bekend dat het de verkoopverwachtingen van de 3DS handheldconsole naar beneden bijstelt van de eerder verwachtte 17,5 miljoen naar 15 miljoen eenheden. De verkoop van de mobiele spelconsole heeft te lijden onder de hevige concurrentie van smartphones en tablets. De occasionele gamer grijpt steeds vaker naar deze toestellen om spelletjes te spelen.


Door de tegenvallende cijfers stelt de Japanse spellenfabrikant ook de omzetverachting bij. Meende het aanvankelijk een omzet te draaien van 810 miljard yen (6,6 miljard euro), dan voorspelt Nintendo nu een omzet van 670 miljard yen (5,5 miljard euro). Het bedrijf zal in dit boekjaar wellicht een operationeel verlies van 20 miljard yen (163 miljoen euro) optekenen in plaats van een winst van 20 miljard yen. Nintendo verhoogde wel de verwachting voor de nettowinst van 6 miljard yen naar 14 miljard yen. Over de eerste negen maanden van het boekjaar haalde het bedrijf een nettowinst van 14,5 miljard yen, ten opzichte van een verlies van 48,4 miljard yen een jaar eerder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content