Nintendo verliest CEO aan kanker

. © Reuters

Satoru Iwata, de CEO van computergamefabrikant Nintendo, is op 55-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De voorlopige leiding komt in handen van Genyo Takeda en Shigeru Miyamoto, de bedenker van Mario.

De Japanner leidde Nintendo sinds 2002 en bracht onder meer de Wii en de Nintendo DS naar de markt. Zijn dood komt op een moment dat Nintendo zich opmaakt voor een nieuwe transformatie: de uitbreiding van klassieke spelconsoles naar games voor smartphones en tablets, een markt waar Nintendo uit wegbleef, maar nu omarmt in een partnerschap met gameontwikkelaar DeNa.

Iwata was nog maar de tweede topman van het bedrijf sinds 1949. Hiroshi Yamauchi leidde het bedrijf van 1949 tot 2002 en transformeerde het van een spelkaartenbedrijf naar de spelcomputerfabrikant die we vandaag kennen. Iwata nam de leiding over in 2002.

Voorlopig wordt het bedrijf geleid door Genyo Takeda, tot nu toe general manager van de integrated research division, en Shigeru Miyamoto. Die laatste is spelontwikkelaar bij Nintendo en werkte onder meer aan Mario, Donkey Kong, Wii Fit, Zelda en vele andere games als designer of producer. Volgens verschillende media worden beiden ook getipt om de definitieve leiding over te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content