NMBS lanceert proefproject met draadloos internet op lijn Eupen-Oostende

© BELGA

De NMBS start met een proefproject rond mobiel internet op de trein. Dat heeft de spoorwegmaatschappij donderdag aangekondigd op een persconferentie in Brussel. Het experiment loopt gedurende drie maanden in twee treinwagons in eerste klasse op de lijn Eupen-Oostende. Na afloop wordt het proefproject geëvalueerd.

Er was al langer sprake van plannen voor draadloos internet op de trein, maar het proefproject heeft enige tijd op zich laten wachten. Na kennis te hebben genomen van de ervaringen in buurlanden schreven de Belgische spoorwegen op 13 mei 2015 officieel een aanbesteding uit. Vier bedrijven boden hun diensten aan, daarvan werden er op 30 oktober uiteindelijk twee geselecteerd voor de testfase, met name Icomera en Nomad.

Van 25 februari tot 25 mei zullen pendelaars op de lijn Eupen-Oostende gratis draadloos internet aan boord kunnen testen. Twee wagons in eerste klasse werden daarvoor uitgerust met de systemen van beide firma’s. Concreet worden de 3G- en 4G-signalen van de verschillende operatoren (Base, Orange en Proximus) opgevangen en omgezet in een wifisignaal.

Tijdens het proefproject zal op anonieme wijze gepeild worden naar de tevredenheid bij de gebruikers en zal ook de performantie worden vergeleken van de systemen van beide firma’s. Indien het proefproject positief wordt geëvalueerd, kan er worden gekeken naar de hoogte en de verdeling van het kostenplaatje, de relevantie van een dergelijke dienst en, eventueel, naar de lancering van een nieuwe uitbesteding. (Belga/WK)

Partner Content