NMBS tekent miljoenencontract met I.R.I.S.

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

I.R.I.S. mag bij de NMBS de komende vier jaar software en diensten leveren voor het elektronisch beheer van documenten en processen: een volledige enterprise content management oplossing.

I.R.I.S. mag bij de NMBS de komende vier jaar software en diensten leveren voor het elektronisch beheer van documenten en processen: een volledige enterprise content management oplossing.

De raamovereenkomst tussen I.R.I.S. en de NMBS loopt over vier jaar en omvat een softwaresuite die specifiek gericht is op ECM-projecten zoals het scannen van documenten en het elektronisch beheer van documenten en processen. Ook allerlei diensten voor het verlenen van advies, implementatie, opleidingen en onderhoud tijdens de installatie van ECM-projecten vallen onder de overeenkomst. “In totaal gaat het zeker over verschillende miljoenen euro”, zegt Etienne Van de Kerckhove, ceo van I.R.I.S. Group.

Het lastenboek en de uitvoering ervan vallen onder de verantwoordelijkheid van ICTRA (ICT for Rail): een onderdeel van de NMBS Holding dat de informatica- en telecommunicatie-oplossingen verzorgt. ICTRA treedt dus op als het ECM competentiecentrum en als dienstverlener voor de volledige groep. In het persbericht geeft Giovanni Palmieri, general manager ICTRA bij de NMBS-Holding aan dat het de bedoeling is dat “ICTRA de katalysator wordt van standaardoplossingen die aan de verschillende business units van de NMBS-Groep aangeboden kunnen worden.”

Naast eigen scansoftware, document servers en programma’s om onder meer facturen automatisch te verwerken en te classificeren, doet I.R.I.S. beroep op gespecialiseerde ECM-software van IBM. Voor de beveiliging van Office-bestanden wordt Microsoft DRM ingeschakeld. Door de combinatie van deze modules kan I.R.I.S. een end-to-end ECM-oplossing aanbieden, waarbij het bestaande SAP-platform compleet geïntegreerd wordt.

“Binnen België is dit de grootste ECM-aanbesteding ooit. Zelfs binnen Europa is dit ongetwijfeld een van de grotere contracten. We zijn blij dat we het gehaald hebben van de gekende grote namen”, aldus Etienne Van de Kerckhove. Nog deze zomer zullen de eerste projecten starten. Die zijn overigens heel uiteenlopend van pure administratieve taken tot treingerelateerde oplossingen ‘in the field’. “We doen ook beroep op Cegeka, Getronics en IBM die in onderaanneming bepaalde opdrachten voor ons zullen uitvoeren. IBM Global Services zal ons bijstaan voor het change management”, zegt de ceo van I.R.I.S. Group nog.

Op termijn denkt Etienne Van de Kerckhove dat I.R.I.S. extra mensen zal moeten aanwerven, om de hoeveelheid projecten – specifiek voor dit contract, maar niet uitsluitend – te kunnen uitvoeren. Vanaf 2010 zou de financiële impact bij I.R.I.S. al voelbaar zijn. I.R.I.S. Group realiseerde in 2009 een omzet van 109,3 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content