Nog altijd grote prijsverschillen tussen goedkoopste gsm-tarieven

Er bestaan nog altijd grote verschillen tussen de goedkoopste tarieven van telecomoperatoren, en dat in de verschillende marktsegmenten.

Er bestaan nog altijd grote verschillen tussen de goedkoopste tarieven van telecomoperatoren, en dat in de verschillende marktsegmenten.

Eén en ander blijkt uit een studie die het BIPT heeft
uitgevoerd naar de tarieven zoals die op 3 februari bestonden.

De telecomwaakhond herhaalt dan ook dat consumenten er alle belang bij hebben via www.bestetarief.be de verschillende tariefformules te vergelijken.

Op jaarbasis is er een prijsverschil van bijna 240 euro tussen de 15 goedkoopste tariefplannen voor gemiddeld gebruik van mobiele telefonie post-paid, met factuur dus. Die tarieven variëren van 8 tot 27 euro per maand.

Bij een gemiddeld gebruik van een prepaidkaart loopt het prijsverschil op tot meer dan 120 euro per jaar, of van 10 tot 21 euro per maand. Tarieven voor internationale oproepen en internationale roaming zijn niet mee in rekening genomen.

Ook voor andere telecomproducten blijft een groot prijsverschil bestaan. Voor internet met beperkte snelheidseisen (minstens 20 Mbps) is het prijsverschil tussen de 15 goedkoopste aanbiedingen bijna 40 euro: van 28 euro tot 66,98 euro per maand. Voor snellere internetabonnementen (minstens 50 Mbps) is het prijsverschil met goed 25 euro iets kleiner: van 29,08 euro tot 56,06 euro per maand.

Ook vorig jaar voerde het BIPT hiernaar een studie uit, toen ook op vraag van vicepremier en minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte. Voor de studie werden de 305 tarieven op www.bestetarief.be geanalyseerd. Voorwaardelijke promoties zijn daarbij niet in rekening genomen.

(Belga/FT)

Partner Content