Nog geen crisis op de it-dienstenmarkt

Ondanks de donkere economische tijden verwacht Gartner dat de it-dienstenmarkt nog een hele tijd floreert.

Ondanks de donkere economische tijden verwacht Gartner dat de it-dienstenmarkt nog een hele tijd floreert.

In 2008 zou de wereldwijde omzet in it-diensten weer 9,5 procent hoger moeten uitkomen dan in 2007, op 819 miljard dollar. Dat verwacht onderzoeksbureau Gartner. Nochtans vertoonde het eerste semester van 2008 niet echt consistente resultaten: in het eerste kwartaal kwamen de resultaten van de belangrijkste leveranciers immers boven de verwachtingen uit, maar in de voorbije maanden maakten sommigen onder hen gewag van uitgestelde projecten en contracten.

Gartner verwacht in elk geval dat vooral de ‘core outsourcing’ – it management en process management – zal blijven scoren. Vooral omdat klanten er een manier in zien om kosten te beperken op korte termijn.

Het onderzoekskantoor ziet wel twee trends die zorgen baren. Enerzijds is de innovatiegraad bij het aanbieden van nieuwe diensten slechts sporadisch op niveau en zijn de RoI-praatjes vaak moeilijk na te komen. Een tweede probleem is dat leveranciers er niet in slagen om op een aantrekkelijke manier duidelijk te maken wat de meerwaarde is van hun diensten.

De gevolgen daarvan zijn, aldus nog Gartner, dat klanten gewoon kiezen voor de leverancier die de laagste prijs kan bieden. Dat zorgt er dan weer voor dat er nauwelijks nog financiële ruimte is om een op vlak van innovatie een verschil te maken.

Wat er ook van zij, de markt zal in 2009 groeien tot ruim 827 miljard dollar en in 2012 zelfs 1 biljoen (1000 miljard).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content