‘Nog jaren donkere wolken boven pc-markt’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De pc-verkoop zou nog jaren achteruit boeren. Dat denkt een analist van Barclays Capital.

De pc-verkoop zou nog jaren achteruit boeren. Dat denkt een analist van Barclays Capital.

Hardwareanalist Ben Reitzes van Barclays Capital stelt het scherp op het financiële portaal Barron’s: “Na jaren van ontkenning lijken de meeste pc-spelers zich nog steeds niet te realiseren wat er aan het gebeuren is, en ze hebben ook geen back-upplan achter de hand.” Hij ziet verschillende factoren die zorgwekkend zijn voor de pc-verkoop in de komende jaren. Er is op korte termijn de ‘marktverwarring’ rond Windows 8 die nog even zal doorwerken. Maar fundamenteler is de komst van een nieuwe generatie consumenten en it’ers. “Zij vertrouwen meer op mobiele toestellen en de cloud.”

Het verklaart volgens Reitzes waarom de vervangingscycli van pc’s verlengd worden met 1 à 2 jaren. Conclusie: de pc-markt zal nooit meer 350 miljoen eenheden per jaar kunnen verkopen. Tegen 2015 zullen dat er jaarlijks 50 tot 100 miljoen minder zijn, denkt hij. Voor het komende jaar heeft hij zijn voorspelling al bijgesteld van 362,6 miljoen verkochte pc’s naar 338,34 miljoen.

Tegelijkertijd trekt hij zijn verwachtingen voor de wereldwijde tabletverkoop op naar 182 miljoen verkochte eenheden volgend jaar. Voordien rekende hij op zo’n 146 miljoen verkochte stuks. Tegen 2016 zijn dat er al 300 miljoen per jaar. Apple zal, ondanks de hevige concurrentie, 60 procent van de markt blijven behouden. Samsung, Amazon en Google zullen samen staan voor 30 à 40 procent van de tabletmarkt. Gezien het beperkte geloof dat Reitzes stelt in Windows 8, voorspelt hij ook een niet al te rooskleurige toekomst voor de producten van Dell en HP.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content