Nog meer nieuwigheden bij Apple

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Naast de nieuwe iPhone toonde Apple ook nieuwe versies van de MacBook Pro, het nieuwe MacOS X Snow Leopard besturingssysteem en de Safari 4 browser.

Naast de nieuwe iPhone toonde Apple ook nieuwe versies van de MacBook Pro, het nieuwe MacOS X Snow Leopard besturingssysteem en de Safari 4 browser.

Het mediageweld rond iPhone en iTouch mag niet verhelen dat Apple ook nog computers verkoopt. De hele MacBook Pro familie van notebooks – 13”, 15” en 17”modellen – kreeg op WWDC een opfrisbeurt, met onder meer een nieuwe batterijtechnologie die tot 7 uur autonomie moet bieden. Apple stelt tevens met deze systemen de meest milieuvriendelijke notebooks uit te brengen, conform onder meer met de Energy Star 5.0 norm. Tegelijk werd ook de prijs verlaagd, met een 13” model vanaf 1.149 euro – amper 200 euro meer dan de instap 13” MacBook.

Apple’s consumenten-notebookfamilie MacBook omvat overigens nog slechts één mode. Zou dat kunnen wijzen op een afbouw met het oog op de introductie van een netbookfamilie? Het is immers duidelijk dat Apple zijn ’terug naar school’-kwartaal (juli-september) met de nieuwe MacBook Pro systemen zal aanpakken.

Op de WWDC demonstreerde Apple tevens uitgebreid zijn MacOS X 10.6 Snow Leopard besturingssysteem, verkrijgbaar vanaf september. Het nieuwe OS omvat nu ook 64-bit versies van de systeemprogramma’s en biedt met ‘Grand Central Dispatch’ een betere ondersteuning van multikernprocessoren. Ook is er een ingebouwde ondersteuning voor MS Exchange Server 2007. Wie tussen nu en eind december een Mac aanschaft (mist bepaalde voorwaarden) kan gratis een upgradepakket aanvragen. Apple toonde voorts een preview versie van de serverversie van Macos X Snow Leopard voor ontwikkelaars

Apple kwam ook met een nieuwe browser – Safari 4 – voor MacOS en Windows. De browser moet dank zij het nieuwe Nitro engine JavaScript code tot 4,5 maal sneller verwerken dan Safari 3 (en volgens Apple haast 8 maal zo snel als IE 8). Safari 4 biedt ondersteuning voor HTML 5 en voldoet aan de Acid3 test van het Web Standards Project. De browser vereist minimaal MacOS 10.4.11 of 10.5.7 (op G3/G4/G5 of Intel), respectievelijk Windows XP SP2 of Vista. De browser kan gratis worden binnengeladen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content