Nokia-CEO belooft mobiele netwerken met 30 gigabit per seconde – draadloos

© .
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

5G, de volgende generatie mobiele communicatie, zal er sneller zijn dan verwacht, voorspelde Nokia-CEO Rajeev Suri op het Mobile World Congress in Barcelona. Hij denkt aan 2018-2019, met al massale ontplooiing in 2020. Nokia brengt nu “5G-ready” basisstations uit, maar verwacht niet dat 5G enorme groei zal meebrengen.

Nokia-CEO Rajeev Suri beloofde dat Nokia draadloze verbindingen van 30 gigabit per seconde zou leveren, met gebruik van alle soorten spectrum. Hij beloofde een capaciteitsverhoging met een factor 1000, met cellen die elk 1 miljoen gebruikers zullen kunnen bedienen, met een reactietijd (latency) van 1 milliseconde. “5G is geen theorie, maar realiteit”, zei hij, verwijzend naar veldproeven met Verizon in de VS en SK Telecom in Korea. In één van die proeven haalden SK Telecom en Nokia al 19,1 gigabit per seconde.

De nieuwe “Airscale” generatie van radiotoegangsproducten van Nokia draait 2G, 3G, LTE, LTE Advanced en de aankomende LTE Advanced Pro in één basisstation, integreert Wi-Fi en is klaar voor 5G, volgens Nokia.

Suri vergeleek de productaankondiging met de lancering van de Nokia Siemens Networks “Flexi” basisstations tien jaar geleden.

Op de evidente vraag waarom Nokia zo zeker is dat zijn Airscale-apparatuur 5G-ready is op een moment dat de standaard pas in 2017-2018 wordt goedgekeurd, zei Suri dat de standaard eerder al eind dit jaar zal vastliggen. Hij gaf wel toe dat nog upgrades van radiofrequentie elementen zouden nodig kunnen zijn, maar dat de verdere upgrades essentieel via software zouden kunnen gebeuren.

Het is evident dat Nokia met zijn “5G-ready” productlijn probeert te voorkomen dat de verkoop ineen stuikt tot er standaard 5G-producten op de markt zijn en tegelijk zijn grote bestaande klantenbasis naar 5G wil helpen migreren.

Rajeev Suri onderstreepte echter tegelijk dat hij geen groei verwacht op de telecommunicatiemarkt. “We denken dat de markt eerder vlak zal blijven. De radiomarkt zou kunnen krimpen. De grote investeringen in grote landen zijn voorbij. China kan je niet opnieuw doen”, zei Suri.

Hij onderstreepte dat de integratie van Alcatal Lucent, die op 14 januari begon, verloopt zonder de interne twisten die de fusie tussen Alcatel en Lucent in 2006 kenmerkten. “We werken al als één firma, de klantenteams zijn aangeduid, alle klanten hebben één interface”, zei Suri, die met de eerdere sanering van Nokia Siemens Networks een schitterende track record kan voorleggen..

Suri maakte ook de overname van het Canadese Nakina Systems bekend, een bedrijf in beveiliging en orchestratiesoftware voor virtuele netwerken, waarmee Nokia al vijf jaar samenwerkt.

Nokia stopt ook 350 miljoen dollar in een vierde investeringsfonds van Nokia Growth Partners (NGP). Daarmee wil Nokia interessante bedrijven identificeren en steunen die met het “Internet van de Dingen” bezig zijn bij grote bedrijven, de consumentenmarkt, de automobielsector en de gezondheidszorg. NGP heeft met het extra geld nu een miljard dollar onder beheer, waarvan de helft nog te besteden is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content