Nokia droomt van Alcatel-Lucent

Binnen Nokia wordt er al enige tijd nagedacht om de wireless afdeling van Alcatel-Lucent over te nemen. Daarmee kunnen de Finnen hun marktaandeel aardig opkrikken.

Binnen Nokia wordt er al enige tijd nagedacht om de wireless afdeling van Alcatel-Lucent over te nemen. Daarmee kunnen de Finnen hun marktaandeel aardig opkrikken.

Er zijn geen formele gesprekken tussen beide bedrijven aan de gang. Maar bronnen van zowel de Wall Street Journal als Reuters zeggen dat Nokia al sinds 2012 met het idee speelt en sindsdien een reeks aan-af gesprekken heeft met Alcatel Lucent.

Nokia verkocht deze maand zijn telefoonafdeling aan Microsoft. Het bedrijf zal zich in de toekomst meer focussen op draadloze netwerkinfrastructuur en in iets mindere mate op mapping (momenteel onder de merknaam Here). Begin juni nam het bedrijf voor 1,7 miljard euro het aandeel van Siemens over in Nokia Siemens Networks, intussen omgedoopt tot Nokia Solutions networks.

Als de overname er komt dan wordt Nokia meteen een pak groter. Volgens Reuters heeft Nokia vandaag een marktaandeel van 18 procent in draadloze infrastructuur. Met een overname zou dat oplopen tot dertig procent waardoor het bedrijf groter wordt dan Huawei en vlak na marktleider Ericsson komt.

De Wall Street Journal merkt op dat Alcatel-Lucent in de VS een pak sterker staat dan Nokia. Hier zou het bedrijf dan 45 procent marktaandeel halen ten op zichte van 50 procent voor Ericsson.

Als er een overname komt dan zal dat vermoedelijk nog zeker enkele maanden duren. Onder meer tot Microsoft het geld op tafel legt voor de telefoonafdeling van Nokia.

Bovendien moeten de betrokken regulatoren telkens hun goedkeuring geven en dan kan het zijn dat Frankrijk zo’n verkoop blokkeert. Reuters merkt overigens op dat ook Juniper Networks en Ericsson hun oog hebben laten vallen op (delen van) Alcatel-Lucent. Geen van de bovenvermelde bedrijven wou aan het persagentschap commentaar kwijt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content