Nokia gaat laptops bouwen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Nokia wil de laptopmarkt betreden. Dat vertelde Nokia-topman Olli-Pekka Kallasvuo gisteren tijdens een interview op de Finse nationale omroep YLE.

Nokia wil de laptopmarkt betreden. Dat vertelde Nokia-topman Olli-Pekka Kallasvuo gisteren tijdens een interview op de Finse nationale omroep YLE.

“We bekijken heel nadrukkelijk wat Nokia kan betekenen op die markt”, klonk het uit de mond van de CEO. “Het zal immers geen vijf jaar meer duren voor dat gsm en laptop op een verregaande manier met elkaar versmolten zijn.”

Het gerucht dat Nokia de pc-markt wil betreden, gonst al langer in de sector. Maar het is de eerste keer dat een topman van de gsm-fabrikant dat ook officieel toegeeft. “Miljoenen mensen komen vandaag voor het eerst in aanraking met het internet via hun mobiele toestel”, klonk het nog, “een gegeven dat ons nog sterkt in ons voornemen.”

De aankondiging van Nokia komt juist één week nadat ’s werelds derde grootste pc-bouwer Acer een eerste reeks van acht smartphones voorstelde aan het publiek. HP en Lenovo lieten eerder al weten dat ze iPhone- en Nokia-killers in de markt willen zetten.

Dat de grote winstmarges in de sector van de smartphones pc-bouwers de ogen uitsteekt, lijkt logisch. Minder duidelijk is waarom de computerindustrie nu plots aantrekkelijk lijkt voor Nokia. Want de dagen dat er veel geld verdiend werd met pc’s, liggen intussen ver achter ons.

Analisten houden het er voorlopig op dat Nokia zijn voordeel kan doen met de schaalvoordelen inherent aan het gigantische productie- en distributieapparaat van het bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content