Nokia gaat opnieuw smartphones verkopen

© Nokia
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Wanneer juist is nog niet helemaal duidelijk, maar Nokia-ceo Rajeev Suri laat er op het Mobile World Congress geen twijfel over bestaan: “we gaan terug smartphones verkopen. Is het niet dit jaar, dan wel in 2017.”

Suri benadrukte op het Mobile World Congress in Barcelona dat zijn bedrijf de plannen doorzet om zich terug op de telefoonmarkt te begeven. Het is alleen nog niet duidelijk wanneer juist: in 2016 of in 2017. “We zijn niet gehaast, en er is geen echte tijdslijn”, klonk het.

Het Finse merk, dat ooit de onbetwiste nummer één was in mobiele telefoons, verkocht zijn toestellen-poot in 2014 aan Microsoft voor 6,5 miljard euro met de belofte het Nokia-merk voor enkele jaren in de koelkast te steken. Nu die transitieperiode voorbij is, wil het bedrijf terug telefoons verkopen onder de naam Nokia.

Suri liet wel verstaan dat hij eerst een goede (hardware)partner wil vinden voordat hij zich terug op telefoons stort, en dat hij niet overhaast te werk wil gaan. Zoals in juli reeds werd aangekondigd, gaat Nokia zijn nieuwe telefoons immers niet zelf bouwen, maar wordt die opdracht geoutsourcet naar een externe partij die de Nokia-naam in licentie krijgt.

Tegelijk is het wel de bedoeling dat Nokia de controle over het ontwikkelingsproces behoudt. “We willen de toestellen zelf ontwerpen, en er op toezien dat onze kwaliteitsvereisten gehaald worden”, klonk het in Barcelona.

Op de vraag of die partner het Taiwanese Foxconn zou kunnen worden, antwoordde de ceo dat hij het nog niet wist. En toch zou het best wel eens Foxconn kunnen worden. Dat bedrijf heeft vorig jaar immers al een Android-tablet voor Nokia ontwikkeld, en bij een recent bezoek van Data News aan het hoofdkwartier van het concern, klonk het toch dat Foxconn nauw samenwerkt met Nokia.

In elk geval gaat Nokia er van uit dat het nog een betekenisvolle bijdrage kan leveren op de concurrentiele smartphone-markt. “Overal in de wereld kennen de mensen ons merk nog”, opperdfe Suri. “Nieuwe telefoons in de markt zetten met de hulp van een betrouwbare hardwarepartner lijkt ons dat ook een interessant business model.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content