Nokia gebruikt drones om netwerk te inspecteren

Nokia gebruikt drones om zendmasten te inspecteren. © Nokia

Nokia heeft in Dubai een test gedaan waarbij het met een drone een zendmast inspecteert. Dat moet de controle sneller en veiliger maken.

De drone werd ingezet voor een controle bij het Dubai International Stadium dat op geregelde tijdstippen dataverkeer van 25.000 bezoekers moet verwerken. De onbemande mini-heli deed geautomatiseerde testen en analyse voor optimalisatie van het netwerk. Ook werd er gecontroleerd of bepaalde frequenties beïnvloed werden door bomen en of er genoeg stroom is om bepaalde afstanden te overbruggen.

De test ging door op het netwerk van de lokale operator Du. Volgens Nokia is het sneller om een drone in te zetten dan om een persoon de afstanden te voet (en al klimmend) te laten afleggen.

Drones kunnen weliswaar niet alle taken overnemen, maar het zorgt er voor dat mensen minder vaak naar boven moeten. Zo denkt het bedrijf ook aan toezicht, waarbij één technicus de fysieke installatie doet, en een andere van op afstand, via een drone, kan controleren. Zeker bij slechte weersomstandigheden zijn drones dan een veiliger alternatief.

België

In het juninummer van Data News kon u al lezen dat verschillende spelers, zoals DHL, Securitas, maar ook bouwbedrijven zoals Bouwgroep Willemen drones professioneel willen inzetten. De bedoeling is dat er in België dit najaar, uiterlijk tegen het einde van het jaar, een wettelijk kader is voor het professioneel gebruik van de toestellen.

Hier verzamelt de drone netwerkdata.
Hier verzamelt de drone netwerkdata.© Nokia Networks

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content