Nokia haalt Symbian weer binnenshuis

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Anderhalf jaar nadat Nokia Symbian in een non-profitstichting had gestoken, trekt de Finse mobiele telefoonbouwer het mobiele besturingssysteem weer naar binnen. Toch een opmerkelijke zet van Nokia: vanaf april volgend jaar bepaalt het bedrijf immers zelf weer hoe de ontwikkeling van Symbian OS verloopt. De open source stichting Symbian Foundation, die in 2008-2009 op poten werd gezet, wordt in feite volledig opgeheven. Binnen de schoot van Nokia wordt het een soort licentieorgaan voor Symbian.

Anderhalf jaar nadat Nokia Symbian in een non-profitstichting had gestoken, trekt de Finse mobiele telefoonbouwer het mobiele besturingssysteem weer naar binnen.

Toch een opmerkelijke zet van Nokia: vanaf april volgend jaar bepaalt het bedrijf immers zelf weer hoe de ontwikkeling van Symbian OS verloopt. De open source stichting Symbian Foundation, die in 2008-2009 op poten werd gezet, wordt in feite volledig opgeheven. Binnen de schoot van Nokia wordt het een soort licentieorgaan voor Symbian.

De belangrijkste verklaring ligt volgens analisten in het succes van Google’s open source besturingssysteem Android. Precies dat model – een besturingssysteem dat verschillende fabrikanten konden gebruiken – streefde Symbian na, maar zelfs oorspronkelijke Symbian-aanhangers als Samsung en Sony Ericssion stapten over naar Android. Bovendien bleek dat, hoewel Symbian open source was geworden, dat Nokia het grootste deel van het ontwikkelwerk zelf deed, terwijl iedereen wel kon meekijken. Lees: de open source stempel bood nauwelijks nog enige meerwaarde.

Op dit moment is versie 3 van Symbian uit, dat onder meer gebruikt wordt in Nokia’s vlaggenschip N8. Nokia onderstreept dat het trouw blijft aan Symbian – het marktaandeel blijft vandaag dan ook enorm – maar de grote vraag blijft in welke hoedanigheid het besturingssysteem zal blijven bestaan naast het komende MeeGo, een samenwerking tussen Intel en Nokia. Eén theorie is dat Symbian in de toekomst bestemd wordt voor de meer low-end, goedkopere consumententoestellen en MeeGo voor de high-end smartphones.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content