Nokia koopt Siemens uit joint-venture

Nokia legt 1,7 miljard euro op tafel om de aandelen van Siemens in Nokia Siemens Networks over te nemen.

Nokia legt 1,7 miljard euro op tafel om de aandelen van Siemens in Nokia Siemens Networks over te nemen.

De verkoop van het belang van Siemens in NSN is geen verrassing. Twee weken terug lekte al uit dat het bedrijf gesprekken voerde met investeerders rond een overname. Siemens wil zich voortaan focussen op zijn kernactiviteiten in Energiebeheer, Industrie & Infrastructuur en Healthcare.

De verkoop is al goedgekeurd door de raad van bestuur van Nokia en door de beheersraden van Siemens. Maar moet nog wel het regulatorisch proces doorlopen. De transactie moet afgerond zijn tegen het derde kwartaal.

“Nokia Siemens heeft zijn operationele en financiële prestaties structureel verbeterd”, zegt voorzitter en ceo Stephen Elop van Nokia in een verklaring. “Verder heeft Nokia Siemens Networks een duidelijke leiderspositie in LTE verworven, wat aantrekkelijke groeimogelijkheden creërt.” Elop voegt daar nog aan toe dat hij met de zet een meerwaarde voor de aandeelhouders van Nokia wil creëren.

Nokia Siemens Networks begon op 1 april 2007 waarbij beide partijen elk 50 procent van de aandelen bezaten. De gecombineerde ervaring van beide bedrijven maakten van NSN een belangrijke speler op de telecommarkt.

Maar om financiëel gezond te blijven moest het bedrijf vorig jaar flink herstructureren waardoor er dit jaar een derde van het personeelsbestand, zeventienduizend mensen, moeten vertrekken. Ook in België zijn de activiteiten de laatste jaren flink teruggeschroefd van vier vestigingen met 800 mensen enkele jaren terug tot 150 mensen in de resterende vestiging in Herentals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content