Nokia lanceert goedkope Android-smartphones

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Zoals verwacht heeft Nokia inderdaad smartphones voorgesteld die met het Android-besturingssysteem werken en niet met Windows Phone van Microsoft.

Zoals verwacht heeft Nokia inderdaad smartphones voorgesteld die met het Android-besturingssysteem werken en niet met Windows Phone van Microsoft.
In de aanloop naar het Mobile World Congress was het al duidelijk geworden dat Nokia plannen had om een smartphone met Android uit te brengen. Dat lijkt op het eerste zicht contradictorisch met het engagement van Nokia rond Windows Phone en al helemaal gezien het feit dat Microsoft zoals bekend Nokia overneemt – al is die overnamedeal nog niet afgerond.

Uiteindelijk stelde de smartphonefabrikant op het Mobile World Congress meteen drie nieuwe smartphones voor die met Android werken. “De Nokia X-familie wordt een nieuw merk tussen Asha (de instapmodellen, nvdr) en de Lumia-reeks (de smartphones met Windows Phone, nvdr)”, verduidelijkte Nokia-ceo Stephen Elop.

De Nokia X en X+ zijn uitgerust met een 4″-touchscreen en dus gebaseerd op Android, maar Nokia voorziet wel in een eigen interface. Het bedrijf maakte er tijdens de presentatie geen geheim van dat het zich hiervoor liet inspireren op het Windows Phone/Lumia-design. Het startscherm oogt dan ook herkenbaar met ’tegeltjes’ die je van plaats kan wisselen. Nokia voorziet een eigen app store voor Android-applicaties, maar in theorie zou je – op enkele (Google-)apps na zowat alle Android-apps kunnen gebruiken. De Nokia XL komt dan weer met een 5″-scherm, een 5-megaxpixel camera en een 2-megapixel cam vooraan. “Om bijvoorbeeld te Skypen”, knipoogde Elop naar Microsoft.

Nokia positioneert de nieuwe reeks als goedkope instap-smartphones die in eerste instantie hoofdzakelijk voor nieuwe groeimarkten bedoeld zijn. Maar toch mag het opmerkelijk heten dat Microsoft amper een dag ervoor zelf aankondigde dat het de Windows Phone toestellen ook naar een lagere prijs wil brengen. “Wij zien de Nokia X familie als een manier om op termijn ook meer gebruikers naar Lumia-toestellen te lokken. We hebben heel bewust daarom ook Microsoft-services als OneDrive en Skype mee geïnstalleerd op de X-reeks”, verduidelijkte Elop.

De Nokia X, X+ en XL zullen respectievelijk 89 euro, 99 euro en 109 euro kosten en eerst in de ‘emerging markets’ verkocht worden. “De X-toestellen zullen altijd lager dan Lumia-toestellen geprijsd blijven. Lumia blijft onze primaire keuze. Nokia X wordt voor ons een gateway naar Microsoft”, besloot Lumia. Of Microsoft echt tevreden is met de Android-demarche van Nokia, is nog maar de vraag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content