Nokia Lumia’s met Windows Phone 8 pas midden januari verkrijgbaar

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Vandaag heeft Nokia de nieuwe Lumia 820 en 920 met Windows Phone 8 voorgesteld in België. Vanaf midden januari zijn ze echter pas verkrijgbaar in ons land.

Bijna drie maand na de Amerikaanse voorstelling van de nieuwe Lumia’s op basis van Windows Phone 8 riep Nokia vandaag in ons land de verzamelde pers bijeen voor de Belgische lancering. Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen voor wie op de toestellen zat te wachten: de Lumia 820 en 920 zullen niét onder de kerstboom terug te vinden zijn. “Een beslissing van het hoofdkantoor waar wij helaas geen zeggenschap in hebben”, vertelde Sebastiaan Van Silfhout die bij Nokia sinds september general manager voor de Benelux-regio is.

Al zit er voor Belgische klanten wel een extraatje in. De draadloze ‘oplaadmat’ krijg je er tot eind maart gratis bij. Het vlaggenschip, de 4,5 inch Lumia 920 zal 599 euro kosten, terwijl je voor de 4,3 inch Lumia 820 499 euro zal moeten neerleggen.

Specs waren al bekend

Van Silfhout gaat er van uit dat het ecosysteem rond Windows Phone 8 zal groeien, en vindt daarom dat Nokia nu al moet differentiëren. Nokia wil het verschil gaan maken op het vlak van design, op de cameramogelijkheden en via navigatietoepassingen. De Lumia 920 voelt in ieder geval robuust aan – je kan hem gerust laten vallen zonder er één kras aan te zien, stelt Nokia zelfs – al is het gewicht zeker niet min. Over de specificaties gaan we trouwens niet te veel uitweiden; daarover vertelden we je in september alles al.

Voor de navigatietoepassingen doet Nokia beroep op de kaartentechnologie van Navteq. Alle kaarten- en locatietoepassingen worden overigens sinds kort gebundeld onder de ‘Nokia Here’-vlag.

Innovatieve cameratoepassingen

Wat betreft de cameratoepassingen haalt Nokia de mosterd deels bij Scalado: een Zweeds bedrijf dat de Finnen in de zomer overnamen. Scalado-oprichter Sami Niemi – nu directeur van de ‘capture & relive’ business unit van Nokia – toonde ons alvast enkele leuke gimmics die standaard in de nieuwe Lumia’s beschikbaar zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om bij een groepsfoto van elk gezicht de ‘mooiste’ glimlach te selecteren en zo een nieuwe foto samen te stellen met alleen maar lachende mensen. Oftewel: Photoshop-achtige functies in een smartphone.

HTC vrij spel?

Eerder deze week toonde Samsung ons ook nog de Ativ S: de eerste smartphone van Samsung met Windows Phone 8. Product manager Kristof Vanhuffel kon ons niet garanderen dat dat toestel voor het einde van het jaar verkrijgbaar zal zijn. Samsung maakte er ook geen geheim van dat het de marketinginspanningen vooral concentreert op de Windows 8 toestellen en de smartphones met Android. De enige Windows Phone 8 toestellen die op dit ogenblik al verkrijgbaar zijn in België zijn de HTC 8s en 8x. Het lijkt er dus op dat in deze eindejaarsperiode HTC in ons land vrij spel krijgt, althans voor Windows Phone 8.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content