Nokia: meer Lumia’s, minder omzet

Nokia verkoopt een pak meer Lumia’s dan vorig kwartaal, maar nog niet genoeg om zijn oude glorie te herstellen. Nokia Siemens Networks is de sterkhouder van het bedrijf.

Nokia verkoopt een pak meer Lumia’s dan vorig kwartaal, maar nog niet genoeg om zijn oude glorie te herstellen. Nokia Siemens Networks is de sterkhouder van het bedrijf.

De cijfers voor het tweede kwartaal zijn, met uitzondering van NSN, bijna allemaal negatief. De omzet zakt met 24 procent op jaarbasis (-3% tegenover het eerste kwartaal) naar 5,695 miljard euro. Het operationeel verlies ligt op 115 miljoen euro. Al is dat minder dan de 824 miljoen euro verlies in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De afdeling Devices & Services haalt een omzet van 2,724 miljard euro, 32 procent lager dan een jaar geleden. Daarbij doen de smartphones (-24%) het iets minder slecht dan de eenvoudige toestellen (-39%).

Meer & minder smartphones

In verkoopsaantallen wil dat zeggen dat Nokia 7,4 miljoen Lumia’s heeft verkocht in de laatste drie maanden. Volgens Nokia het beste kwartaal voor de Lumia ooit. Maar in hetzelfde kwartaal van vorig jaar verkocht het bedrijf alles in totaal wel nog 10,2 miljoen smart devices, een daling van 27 procent. Daarnaast verkocht het bedrijf 53,7 gewone gsm’s, 27 procent minder dan een jaar geleden.

Nokia gooide in 2011 het roer om door enkel nog smartphones op Windows Phone uit te brengen en niet langer op Symbian. Intussen zijn er meerdere Lumia’s beschikbaar en wint de toestelreeks langzaam aan belang. “We verwachten dat onze nieuwe Lumia’s een groot deel van de omzet van Smart Devices zal uitmaken” zegt ceo Stephen Elop.

Here, het voormalige Ovi Maps, haalt een omzet van 233 miljoen euro, een daling van 18 procent op jaarbasis.

Nokia (Siemens) Networks

Nokia Siemens Networks, wat binnenkort volledig in handen komt van Nokia, is de sterkhouder van het bedrijf. De omzet zakt wel met 17% naar 2,781 miljard euro, maar het operationeel verlies van 226 miljoen euro uit Q2 2012 wordt nu omgezet in een winst van 8 miljoen euro.

Elop kijkt er naar uit om ook de rest van NSN in handen te krijgen. “Met onze recente aankondiging om de 50% aandelen van Siemens in Nokia Siemens Networks over te nemen, zullen we een meerwaarde creëeren voor Nokia’s aandeelhouders. Daarbij kijken er er naar uit om Nokia Siemens networks te versterken als een meer onafhankelijke entiteit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content