Nokia: ‘meer smartphone voor minder geld’

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Nokia trekt de ‘dure’ innovatie van de high-end smartphones door naar goedkopere toestellen. Dat resulteert in vier nieuwe toestellen die ceo Stephen Elop voorstelde op het Mobile World Congress.

Vier nieuwe toestellen: dat had Nokia aan te kondigen op de ochtend van de eerste dag van het Mobile World Congress in Barcelona. Géén nieuw vlaggenschip of hoogtechnologisch vernuft deze keer, maar vier goedkopere toestellen. “Met de Lumia 920 introduceerden we al de meest innovatieve smartphone. Nu trekken we die innovatie door naar andere prijspunten zowat de de meest innovatieve portfolio in handen hebben”, vatte Nokia-ceo Stephen Elop het samen.

Nieuwe instapmodellen

Om te beginnen stelde Elop twee instap-gsm’s voor. De Nokia 105, met als prijskaartje – hou u vast – 15 euro, is niet zozeer voor de Europese markt bedoeld, maar wordt een massaproduct voor onder meer China, India, Indonesië en Rusland. De eveneens nieuwe Nokia 301 mogelijk wel: die wordt in het tweede kwartaal over 120 landen – ook in Europa – verdeeld voor 65 euro (exclusief btw). Het toestel wordt naar voor geschoven als een ‘high performing classic 3G-phone’ met functies als Exchange-mail, en voorgeïnstalleerde apps als Facebook, Twitter én Whatsapp. Innovatieve camerafuncties van de Lumia-reeks zoals panorama-shots, of sequentiële opnames zijn ook mogelijk op dit lagekostentoestel. Een leuke gimmick is trouwens de ‘self portrait assistant’: een app waarmee je makkelijker foto’s van jezelf kan maken. De app vertelt je (letterlijk) of je je gsm wat meer naar links of boven moet kantelen zodat je zeker in beeld bent.

WP8-Lumia voor 170 euro

Ook twee Nieuwe Lumia’s met Windows Phone 8 passeerden de revue. Over de Lumia 720 gaan we niet te diep in gaan: dat toestel is “voor markten zonder LTE” bedoeld, en wordt eerst in Azië gelanceerd. Europa volgt in Q2 maar we vermoeden dat ons land daar zeker in eerste instantie niet bij zal zijn. Met een 4,3″ ‘clear black’ display en stevige Carl Zeiss Optics (f1.9), dezelfde batterij en voorgeïnstalleerde Nokia-apps als de Lumia 920 is dit op papier wel een potige ‘mid-range’ smartphone die voor zo’n 300 euro verkocht zal worden.

Een toestel dat wel potten zou kunnen breken op de Belgische markt is de Lumia 520. Italië en Engeland zullen de eerste Europese landen zijn waar het toestel vanaf het tweede kwartaal beschikbaar is voor 168 euro (inclusief btw). Daarmee wordt dit meteen het goedkoopste WP8-toestel van Nokia. “Maar wel eentje met dezelfde ervaringen als een high-end model”, onderstreepte Nokia tijdens de persconferentie.

De Lumia 520 heeft een 4″ scherm met een 1 Ghz dual core processor, 5-megapixelcamera en 8 GB geheugen. Het bevat dezelfde camera-apps van de duurdere Lumia’s (Panorama, Cinemagraph e.d.), maar dan aan een instapprijs. Het toestel lijkt daarmee in het vaarwater te zullen zitten van de Ascend W1 van Huawei: het Windows Phone 8 toestel dat in ons land voor iets minder dan 200 euro zal verkocht worden. Of om het met de woorden van een IDC-analist te zeggen: “Als Nokia het niet kan aan deze prijs, zal het nooit lukken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content