Nokia neemt Alcatel-Lucent over voor 16,5 miljard euro

© Belga

Het Finse Nokia gaat de Franse telecomuitruster Alcatel-Lucent overnemen in een aandelendeal met een waarde van 16,5 miljard euro. ‘Dit is de juiste deal op het juiste moment’, zegt Nokia-topman Rajeev Suri ‘Samen hebben we de technologieën en het portfolio om het ‘internet of things’ en de transitie naar de ‘cloud’ mogelijk te maken.’

Het Finse Nokia gaat de Franse telecomuitruster Alcatel-Lucent overnemen in een aandelendeal met een waarde van 16,5 miljard euro. Dat hebben beide bedrijven woensdag bekendgemaakt, daags nadat de interesse van Nokia in zijn concurrent officieel was bekendgemaakt.

Aandeelhouders van Alcatel-Lucent krijgen een aanbod van 0,55 Nokia-aandelen voor elk aandeel dat zij bezitten. Op basis van de slotkoers van het aandeel Nokia dinsdagavond, gaat het om een bod van ongeveer 4,12 euro per aandeel. De combinatie van Nokia en Alcatel-Lucent zou op basis van omzet de grootste uitruster van mobiele netwerken ter wereld creëren, groter dan bijvoorbeeld Ericsson en Huawei Technologies, aldus het onderzoeksbureau IDC.

Nokia Corporation

Het nieuwe bedrijf, Nokia Corporation, zal 110.000 werknemers tellen en zou in 2014 een omzet hebben gehad van 25,9 miljard euro.

Door de combinatie van beide bedrijven zou er tegen 2019 900 miljoen euro bespaard kunnen worden op de operationele kosten. Daarbij zouden er geen extra banen verloren gaan dan die die eerder al aangekondigd werden bij Alcatel-Lucent.

‘De juiste deal op het juiste moment’

Nokia-topman Rajeev Suri spreekt van ‘de juiste deal, met de juiste logica, op het juiste moment. We hebben uitermate complementaire technologieën en het allesomvattende portfolio dat nodig is om het ‘internet of things’ en de transitie naar de ‘cloud’ mogelijk te maken’, luidt het in een persbericht. ‘We zullen een sterke aanwezigheid hebben in alle delen van de wereld, inclusief leidende posities in de Verenigde Staten en China.’

Nokia is ondertussen ook gestart met een strategische analyse van zijn digitale kaartendivisie (HERE maps).

Het aandeel Alcatel-Lucent was dinsdag 16 procent gestegen op de beurs van Parijs, nadat Nokia zijn interesse officieel had bevestigd. Het aandeel Nokia zakte 3,6 procent in Helsinki. (Belga/SD/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content